Suomalainen peruskoululainen saa vuodessa oppimateriaaleja keskimäärin 143 eurolla, tiedottaa Suomen Kustannusyhdistys.
Espoon kaupunki käyttää oppimateriaaleihin suhteellisesti hieman keskimääräistä enemmän: 147 euroa per peruskoululainen.
Helsingissä vastaava summa on 111 euroa ja Vantaalla 154 euroa.
Kuntien panostuksessa oppimateriaaliin on Suomessa merkittäviä eroja, mikä asettaa eri kuntien oppilaat keskenään eriarvoiseen asemaan.
Tiedot selviävät Suomen Kustannusyhdistyksen kartoituksesta.
Kartoituksen mukaan kunnan koko vaikuttaa oppimateriaalihankintoihin: suurissa kaupungeissa yhden oppilaan oppimateriaaleihin käytetty summa on keskimäärin kymmenen euroa keskiarvoa alhaisempi. Muutamissa Lapin ja Itä-Suomen kunnissa oppimateriaalia hankitaan yli 300 eurolla oppilasta kohden.
– Eroja selittävät osittain kuntien koko, sijainti, taloudellinen tilanne ja koulutuspoliittiset linjaukset. Kuitenkin eroja on myös kuntien arvostuksessa ja asenteessa oppimateriaaleja kohtaan, kertoo Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho tiedotteessa.
– Jotkut kunnat näkevät oppimateriaalit vain kustannuseränä, josta voidaan säästää, kun taas toiset kunnat näkevät oppimateriaalit vetovoimatekijänä sekä investointina, joka maksaa itsensä takaisin parempina oppimistuloksina, tyytyväisempinä oppilaina ja opettajina.
Suomen Kustannusyhdistys kokosi Valtiokonttorin ja Opetushallituksen julkisista lähteistä tiedot kuntien peruskoululaisten määrästä sekä kuntien tilinpäätöstietojen mukaisesta oppimateriaalimenoista vuodelta 2023. Näistä laskettiin oppilaskohtainen euromäärä. Keskiarvoluku 143 euroa on painotettu kuntien koon mukaan.
Suomen Kustannusyhdistys on kirja- ja oppimateriaalikustantajien yhteistyö- ja edunvalvontajärjestö.