Viisauden lajit

Metsänhoitaja Veikko Huovisen ”Havukka-ahon ajattelija” saattaa olla tohtori Jussi Halla-ahon suosikkikirja.

Huovinen jaotteli viisauden neljään lohkoon. Niistä haastavin on kaukoviisaus. Siinä pitää arvailla tulevaisuutta. Halla-aho on päätellyt, että liiallinen näyttäytyminen äänestäjien keskuudessa olisi ollut pahasta. Viisaus oli linnoittautua viikoiksi Brysseliin ja vain silloin tällöin ilmaantua näyttämölle keskelle Suomessa hääräävien kiistoja. Kun hänen puolueensa oli hajonnut, riitti kun entinen sosiaalidemokraattinen ay-agitaattori Matti Putkonen piti langat käsissä Diana-puiston puoluetoimistossa ja kassan kunnossa.

Puheenjohtajavaalin jälkeen riitti se, että arvosteltiin sinisiä ministereitä, joista Jari Lindström väsähti oikeusministerinä ja Timo Soini lähti näyttämöltä muualle Eurooppaan ja sen ulkopuolelle.

Velttojen työttömien hätistely oli loukkaavaa. Sdp:stä ja SAK:sta oli ensimmäisen kerran tullut työttömien puolustaja ja työpaikat tyhjenivät mielenosoituksiin.

* * *

Toinen viisaus on käytännöllistä viisautta. Se tarkoittaa sitä, että vähätellään hallituksen aikaansaannoksia. Tykitystä tuli kilpailukykysopimuksesta, josta päätettiin työmarkkinoilla. Lomaltapaluurahasta tehtiin lomaraha tilanteessa, jolloin sen peruste eli työvoiman pako Ruotsiin oli loppunut ajat sitten. Käytännön viisautta on se, että pahimmat riekkujat vetoavat seuraavalle vaalikaudelle sopua.

Teoreettinen viisaus piilee tiedotusvälineissä ja tutkijoissa. Mikael Junger arvosteli Helsingin Sanomia, jonka toimittajat valtasivat myös YLE:n aatookit. Viisas Unto Hämäläinen oli jäänyt eläkkeelle. Tuhannet suuria kustannuksia aiheuttaneet tutkijatkaan eivät halunneet ratkaista sote-ongelmia 11 vuoden ponnisteluiden jälkeen pulassa olevien ihmisten avuksi.

Jälkiviisaus on helpoin viisauden laji. Sillä sektorilla jokainen on asiantuntija. Nyt paheksutaan muun muassa sitä, että suuri joukko Suomen parlamenttiin valittuja petti äänestäjänsä ja pyrkii suurille palkoille Brysseliin ja Strasbourgiin.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki@gmail.com