Vihatuimmat suomalaiset

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Kulumassa olevan kesän viestinnällinen pohjakosketus ei ollut Kantar -tutkimuslaitoksen selvittely vihatuimmista suomalaisista, vaan sen tulkinta julkisuudessa.

Ehkä se, että toimittajat olivat niinkin alhaisella kuin sijalla 18, antoi pahansuovalle journalismille siivet.

Kysymyksiä asetettiin noin tuhannelle suomalaiselle, joista vain kolmasosa vastasi. Se on vähemmän kuin poliittista kuulustelua hallitsevalla Taloustutkimus Oy:llä, jolle sentään alle puolet lyö luurin korvaan.

Kun lopputulos perattiin ja julistettiin, vihatuimmiksi suomalaisiksi selvisivät nykyinen ja edellinen pääministeri.  Murhamiehet ja raiskaajat eivät mahtuneet listalle lainkaan.

Pysäköinnin valvojatkin olivat vihatuimpien joukossa, vaikka koko ammattikunta ei ole edustettuna kuin muutamassa suuressa kaupungissa.

Kun tällainen tutkimus julistetaan suomalaisten päteväksi, puheet onnellisesta Suomesta voidaan unohtaa.

* * *

George Gallup kuoli Los Angelesissa vuoden 1984 olympiakisojen   aattona. Sen jälkeen kaikkia tämän lajin tutkimuksia on ruvettu kutsumaan gallupeiksi. Taloustutkimus, Yleisradion pitkäaikainen kumppani, saa sekin nauttia Gallupin hankkimasta maineesta.

Veikko Vennamo kertoi aikanaan, että kun hän on vuosikymmeniä kiertänyt puhumassa eri puolilla Suomea ja etenkin Itä-Suomessa milloin tuhansille, milloin kymmenille kuulijoille, hän on aina muistanut nostattaa niiden käden ylös, jotka ovat vastanneet poliittisiin mielipidekyselyihin. Yhtään kättä ei ollut koskaan noussut.

Ei siis ollut ihme, että esimerkiksi Yleisradion arvaama vaalitulos meni säännöllisesti mynkään. Silloin kun kännyköitä oli vain pienellä osalla väestöstä, ja niihin soiteltiin, köyhimmillä ja syrjäisimmillä suomalaisilla ei ollut edes mahdollisuutta kertoa mielipiteistään.

Nyt tohtori Jussi Halla-aho kerää hedelmiä niistä puista, jotka tullineuvos Veikko Vellamo ja maisteri Timo Soini ovat Yleisradiolta salaa kasvattaneet.

* * *

Kukapa keksisi tutkia, ketkä ovat Suomessa rakastetuimpia henkilöitä, vaikkei heistä suuria otsikkoja saisikaan?

Veikkaan, että samoja nimi olisi kummallakin listalla.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.