Tästähän se meteli syntyy

Vaula Norrena on entinen nappulafutisjoukkueen sekä tanssijoukkueen johtaja ja nykyisin pelkkä johtaja, Vantaan vihreiden kaupunginhallitusryhmässä

Sain kuulla uudesta meluvallihankkeesta Korson Metsolassa. Innostuin ensin, että vihdoin tuo 50 vuotta odotettu, kipeän tarpeellinen hanke toteutuu. Asia on minulle henkilökohtainen, koska olen tehnyt tosissani työtä vuosien varrella tämän ja muidenkin meluvallien eteen. Lahden moottoritien varressa kärsitään yli 70 desibelin metelistä pihoilla. Melu on terveyshaitta. Pitkään jatkuva melualtistus voi lisätä verenpainetaudin, sepelvaltimotaudin ja sydäninfarktin riskiä.

Vuonna 2016 saimmekin meluvallin mukaan MAL-ohjelmaan (pääkaupunkiseudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitelma). Valtion piti maksaa 75% ja Vantaan 25% noin kuuden miljoonan euron meluesteistä Metsolaan ja Jokivarteen. Kohde on Väyläviraston kiireellisyyslistan kärkipäässä. Piirustukset tehtiin, asukastilaisuudet pidettiin ja mittamiehet iskivät mittakepit maahan. Kolmannen kerran kuulemma vuosikymmenten varrella. Kunnes taas joku veti välistä ja sovitut MAL-rahat vietiinkin Espoon Bemböleen bussipysäkin rakentamista varten. Käsittämätöntä.

Vaan nyt! Nyt jokin on vihdoin liikahtanut. Kaupunki on liimannut sähkötolppiin ilmoituksia uudesta meluvallihankkeesta. Innoissani ryhdyin tutkimaan karttaa. Mutta mitä helvettiä? Meluvalli on piirretty asumattomaan metsään. Ei ollenkaan sinne missä tarve olisi, Norppakujalle ja Hyljekujalle. Mitäs kummaa tässä nyt on tekeillä?

Kävi ilmi, että kaupunki rakentaisi omalla rahallaan pitkän meluvallin metsään, jotta alue Harmaahylkeentien ja Lahdenväylän välissä voitaisiin kaavoittaa kerrostalorakentamiselle. No tästähän se riemu repeää asukkaiden keskuudessa! Että kun asukkaat ovat 50 vuotta odottaneet meluvallia, heille sanotaan että ei me sitä teille tehdä, teemme sen potentiaalisille uusille asukkaille joskus tulevaisuudessa rakennettaviin uusiin taloihin. Joku roti hei nyt järjestykseen. Hoidetaan ensin terveyshaitta pois nykyisiltä asukkailta ja huolehditaan sen jälkeen uusista alueista. Ymmärrän toki, että Vantaa tarvitsee kipeästi uusia asuinalueita, myös pientaloalueita, ja että monet potentiaaliset alueet vaativat meluntorjunnan, ennen kuin niille saa rakentaa. Vaan tehdäänpä asiat kiireellisyysjärjestyksessä. Silloin vanhat asukkaat tulevat ensin.

Vaula Norrena on kaupunginvaltuutettu, joka asuu Metsolassa talossa, jossa on hyvä äänieristys, pihakin sattuu osumaan notkelmaan, johon melu ei yllä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.