Uskontolukutaito vähentää väärinymmärryksiä

Katri Kuusikallio,. Järvenpääläinen kaupunginvaltuutettu (vihr). USKOT-foorumin toiminnanjohtaja

Ihmisten väliset kontaktit lisääntyvät pandemian jälkeisessä maailmassa, kun rajoituksia puretaan. Tämä on iloinen ja hyvä asia. Mikään ei korvaa kasvokkain kohtaamista. Kontaktien lisääntyessä myös erilaisten uskontojen edustajien välinen kanssakäyminen lisääntyy.
Pandemian jälkeisessä murroskohdassa kansainvälisen yhteistyön merkitys korostuu. Myös uskonnot tarttuvat entistä aktiivisemmin ilmastonmuutoksen, vihapuheen ja köyhyyden kaltaisiin ongelmiin ja osallistuvat niiden ratkaisemiseen.
Silloin on tärkeää, että ihmiset tuntevat eri uskontojen ominaispiirteitä. Hyvä uskontolukutaito on medialukutaitoa muistuttava kyky, jonka avulla ymmärretään toisen ihmisen uskonnollista ajatusmaailmaa ja tapoja pintaa syvemmältä. Uskonnoissa on paljon yhdistäviä tekijöitä. Niinpä suurin osa maailman ihmisistä elää rauhassa ja tulee uskonnostaan riippumatta toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Konflikteja etsiviä ja ääriajattelua edustavia on valitettavasti kaikissa uskonnoissa. He saavat paljon huomiota osakseen, vaikka ovat vain hyvin pieni vähemmistö.
Uskontolukutaidolla osaamme asettaa uskontoihin liittyvät asiat oikeisiin yhteyksiinsä ja mittasuhteisiinsa. Uskonnon merkitystä ei pidä yhteiskunnassa yli- mutta ei toisaalta aliarvioidakaan.
Uskontolukutaitoinen henkilö ymmärtää, että ihmisen valintoihin ja toimintaan vaikuttavat monet tekijät. Uskonto on yksi tekijä muiden joukossa. Jokainen ihminen on uskonnosta tai uskomuksesta riippumatta kohdattava aina omana itsenään.
Vuonna 2021 kymmenen vuotta täyttävä USKOT-foorumi on uskontojen yhteistyöjärjestö. Se edistää aktiivisesti uskontolukutaitoa ja on sen avulla jatkuvasti mukana rakentamassa suomalaista yhteiskuntarauhaa.

Katri Kuusikallio, USKOT-foorumin toiminnanjohtaja
kaupunginvaltuutettu (vihr) Järvenpää

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.