Millainen on hyvä vaaliehdokas?

Kuntavaalit ovat pian. Aiotko äänestää vanhaa tuttua ehdokasta vai haluatko uuden kasvon valtuustoon? Hyviä perusteita on kumpaankin.
Kokeneet, jo pari kautta valtuustossa istuneet ehdokkaat tietävät, mistä narusta kannattaa milloinkin vetää. He osaavat edistää asioita, jos vain haluavat. Heillä on valmiiksi kontakteja luoda myös yhteistyötä eri ryhmien välille. Vaan entä jos he ovatkin puutuneet saman puuron keittoon? Tai ovat jääneet mukavuusalueelleen – istuvat kokouksissa sanomatta mitään, eivät koskaan kyseenalaista virkamiesten esityksiä? Sen taidon taas ekakertalaiset ehdokkaat osaavat. He ihmettelevät ja kysyvät vanhoille ’itsestäänselviäkin’ asioita – siinä juuri on heidän voimansa. He haastavat ’vanhoja’ uudistumaan, ajattelemaan vielä kerran sitäkin näkökulmaa, jonka vanhat ovat aiemmin hylänneet. Näin uudet valtuutetut tuovat puhtaan pöydän uudelle valtuustokaudelle.
Tällä kaudella Vantaan valtuustossa on ollut noin 60% vanhoja valtuutettuja ja 40% uusia ekakertalaisia. Mainio suhdeluku, se on tuonut eloa ja aktiivisuutta valtuustoon. Tällä kaudella ekakertalaisemme ovat sitäpaitsi olleet harvinaisen osaavia. Näyttää, että he ovatkin politiikassa vilpittömästi asian takia, eikä saadakseen nätin naamansa lehteen 😉
Ajattelen, että joskus ei olisi pahitteeksi isommankin luudan lakaista valtuustossa, jossa toiset ovat istuneet jo montakymmentä vuotta – kahden puolueen enemmistökin on pysynyt samana jo 45 vuotta (!)
Tästä päästäänkin puolueen merkitykseen. Useimmat sanovat, että kuntavaaleissa henkilö on tärkeämpi kuin puolue. Tavallaan onkin, sillä aina tarvitaan kyvykäs ja halukas henkilö, jotta asiat edistyvät. Silti puolueen merkitys on suuri. Puolueen arvomaailma määrää, miten koko sen puolueen valtuutetut ryhmänä käyttäytyvät. Monissa puolueissa on ryhmäkuri. Siihen ei yksittäisen valtuutetun auta pullikoida vastaan. Havaintojeni mukaan kuitenkin suurta pienemmissä puolueissa yksilöllä on paljon vaikutusvaltaa.
Kai sentään äänestät? Kaupunginvaltuustossa päätetään suurin osa arkesi asioista: koulut, päiväkodit, neuvolat, kirjastot, urheilukentät ja uimahallit. Siellä päätetään kouluruoasta, tukiopetuksesta, kotihoidon tuesta, vanhusten hoidosta. Siellä päätetään määrärahat katujen korjaukseen ja joukkoliikenteeseen. Siellä päätetään, mihin suuntaan koko kaupunkia kehitetään. Sitä, johon sinäkin verosi maksat.
Siis äänestä, vaikuta!
Vaula Norrena on toisen kauden kaupunginvaltuutettu, joka ennen ajatteli että kaksi kautta on tarpeeksi, vaan joka nyt tajuaa vasta nyt osaavansa homman kunnolla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.