Vallan mainiota

Razima Masmyar saattaa olla yksi Helsingin neljästä apulaispormestarista. Rovaniemen vastaanottokeskukseen kahdeksanvuotiaana Moskovan kautta paennut Razima kapusi viime eduskuntavaaleissa Sdp:n kansanedustajaksi. Tuula Haataisella, puolueen pormestariehdokkaalla, ei ole sisäistä paloa tuohon tehtävään. Hyvän äänisaaliin saanut Eero Heinäluoman Eveliina-tytär on Helsingin Sanomien arvailujen mukaan mahdollinen yllättäjä, mutta vaikka demareilla on perinteitä tehokkaista sukupolvenvaihdoista, kuten kolmen sukupolven Paasioista, Eveliina joutunee odottamaan aikaa parempaa.

Raziman pako Moskovasta johtui siitä, että hänen isänsä oli Moskovassa Afganistanin suurlähettiläänä eikä paluu Taliban-liikkeen valtaan nousun jälkeen ollut turvallinen. Hänen tätinsä oli jo hakattu henkihieveriin Kabulin torilla kurkoteltuaan torilla omenoita niin että käsivarret olivat hetken paljaina.

Nyt Razima on naimisissa Suomessa Johan Fagerin kanssa ja pariskunnalla on koulutus ja esikoispoika.

On vallan mainiota, että Suomessa voi syntyä tällaisia tuhkimotarinoita.

’* * *

Turkin presidentille kasattua kohtuutonta valtaa paheksutaan. Sellainen ei sitten Kekkosen ajan ole tullut kysymykseen Suomessa. Varatuomari Sauli Niinistö jakeli ministerikautensa jälkeen Brysselissä Euroopan investointipankin stipendejä entisille itäblokin maille. Palattuaan Suomeen Eduskunnan puhemieheksi, hän nousi toisella yrittämällä Suomen kahdeksanneksitoista tasavallan presidentiksi. Teoillaan, lausunnoillaan ja erityisesti ulkopoliittisilla suhteillaan hän on saavuttanut harvinaisen suuren suosion kansamme keskuudessa. Jatko tuntuu varmalta, jollei jotain odottamatonta tapahdu.

Aivan odottamatonta ei olisi luopuminen vallan korkeimmalla kohdalla ja keskittyminen puolivallattomaan perhe-elämään jo ennen 70-vuotispäivää.

Se on siis Suomen tilanne, mutta Helsingissä on toisin. Liki 30 000 ääntä kuntavaaleissa saanut valtiotieteen maisteri Jan Vapaavuori oli Niinistön assistenttina ja sitten oman ministeriuransa jälkeen Niinistön jalanjäljissä Brysselissä.

Vaikka tuo hulppea äänimäärä on kaukana 50 prosentista, valtaa on kahden suurimman valtuustoryhmän avulla saman verran kuin Turkin johtajalla. Suurmoskeijaa ei synny, Malmin lentokenttä tuhotaan ja Keskuspuistoa raiskataan.

Talousprofessori Sixten Korkmanin mukaan Suomen ongelmat ovat korvien välissä. Hänkään ei ole hoksannut, etteivät aivot ole korvien välissä. Sillä kohtaa on nielu.

MARTTI HUHTAMÄKI