Tarpeellisia korona-avustuksia kulttuurille

Pertti Sivonen

Kuluneet kaksi vuotta koronakurimuksessa ovat olleet raskaita ja vaativia meille kaikille. Kaikki toiminnat ovat kärsineet, mutta tietyt alat ja ammattiryhmät ovat kärsineet muita enemmän. Kaikki tiedämme, että ravintola- ja matkailuala on kärsinyt koronasta, samoin tapahtuma-ala, kun esimerkiksi konsertteja ja festivaaleja on peruttu tai jätetty kokonaan pitämättä.

Edellä mainittujen lisäksi monet pienet toimijat ja yksittäiset esiintyjät ovat kärsineet. Ikävä totuus on monelle ollut se, että työt katosivat kokonaan. Joillakin on ollut koulutus tai muita mahdollisuuksia etsiä toista työtä, mutta ei kaikilla.

Tapahtumien perumisella oli vaikutusta myös yleisöön. Ihmisiltä vietiin mahdollisuus nauttia kulttuurista ja sen mukanaan tuomista sosiaalisista kontakteista. Aika on ollut monille ankea. Tämä tulee vaikuttamaan varmasti pitkään tulevaisuudessa esimerkiksi mielenterveyspalveluiden kysyntään.

Pandemian hellittäessä on tärkeää, että kulttuuriala pääsee nopeasti jatkamaan työtään. Tämä on tärkeää niin kulttuuritoimijoiden kuin -kuluttajienkin kannalta. Tämä elpyminen vaatii yhteiskunnan apua.

Muiden yhteiskunnallisten toimijoiden tapaan myös me Helsingin kaupungin Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaostossa teimme kokouksessamme 22.3.2022 päätöksen vastuullemme myönnettyjen 1.750.000 euron määrärahan kohdentamiseksi. Mikä ilahduttavinta, tästä kohdentamisesta oli jaostossa täysi yksimielisyys. Tämä osoittaa sen, että kun asia on tärkeä, niin kaikki puolueet voivat olla yksimielisesti sen takana.

Summana 1.750.000 euroa kuulostaa suurelta. Totuus on kuitenkin se, että Helsingissä kulttuuritoimijoita on paljon ja rahaa on tosiasiassa jaettavana tarpeeseen nähden vähän.

Avustussummasta 900.000 euroa kohdennetaan projektiavustuksiin: 450.000 euroa vuodelle 2022 ja toinen 450.000 euroa vuodelle 2023. Projektiavustuksia arvioitaessa kiinnitetään huomiota taide- ja kulttuuriavustusten voimassa oleviin arviointiperusteisiin, joita ovat muun muassa taiteellinen laatu, monimuotoisuus ja tasa-arvo ja saavutettavuus ja saatavuus. Projektiavustuksia voivat hakea yksityishenkilöt, työryhmät ja rekisteröityneet yhteisöt. Projektiavustushaku on jatkuva, eli hakea voi pitkin vuotta.

Erillishakuun koronasta palautumiseen kohdensimme 600.000 euroa. Tällä avustusmuodolla halutaan elvyttämällä tukea jatkuvuutta ja turvata toimintaa taiteen ja kulttuurin kentällä. Kyseessä on ei-hankkeistettu haku, jossa arvioidaan ensisijaisesti toimijoiden taloudellista tilannetta. Avustuksen saaja voi kohdentaa avustuksen esimerkiksi henkilöstöresursseihin, kulujen kattamiseeni yleisesti, yleisösuhteen kehittämiseen, taiteelliseen suunnittelutyöhön, myynnin edistämiseen tai muuhun kohteeseen, joka tukee toimijan palautumista koronasta. Erityisavustusta voivat hakea taide- ja kulttuurialalla toimivat rekisteröityneet yhteisöt, joiden toiminta on ammattimaista. Hakijan kotipaikan tulee olla Helsinki. Valtionosuutta saavat toimijat on rajattu tämän haun ulkopuolelle.

Tämä avustus on haettavissa 13.4.–27.4.2022 klo 16.00.

Kolmantena, mutta ei vähäisempänä, avustusmuotona on erillishaku koronamikroavustuksiin, joihin myönsimme 250.000 euroa vuodelle 2022. Avustukset ovat harkinnanvaraisia ja niiden myöntäminen perustuu hakemusten arviointiin, niiden keskinäiseen vertailuun ja kokonaisarviointiin. Avustuksiin ei ole subjektiivista oikeutta, vaikka kaikki arviointiperusteet täyttyisivät. Päätöksentekoon vaikuttaa myös käytettävissä oleva määräraha.

Mikroavustus on uusi avustusmuoto ja kokeilu, jonka tavoitteena on lisätä monimuotoista tapahtumallisuutta ympäri kaupunkia ja tukea taide- ja kulttuurikentän työllisyyttä. Hakuprosessiltaan nopeaa ja kevyttä pienimuotoista avustusta voi hakea esimerkiksi freelance taiteilijoiden palkkioihin. Mikroavustusta voivat hakea taiteilijat, freelancerit, työryhmät ja kulttuuritapahtumien toteuttajat.

Haku on avoinna 1.5.–16.5.2022 klo 16.00.

Nämä avustukset yhdessä muiden avustusten kanssa on ovat erittäin tärkeitä siinä, että kulttuurialan toimijat, yhteisöt ja työntekijät pääsevät takaisin jaloilleen. Meillä on vielä paljon tehtävää, mutta jokainen tukena jaettava on euro vaikuttaa tämän tärkeän toiminnan jatkuvuuteen ja kestävyyteen.

Lisätietoa hauista löydät Helsingin kaupungin Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan sivuilta.

 

Pertti Sivonen
Kiinteistönvälittäjä, Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston jäsen (kok)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.