Talvisodan ihme hämmästytti koko maailman

Suomi joutui syksyllä 1939 suurvaltojen pelinappulaksi. Saksa ja Neuvostoliitto jakoivat koillisen Euroopan niin, että Suomi luettiin Neuvostoliiton etupiiriin. Kun toinen maailmansota syyskuun alussa 1939 syttyi, Neuvostoliitto esitti pian aluevaatimuksia Suomelle. Kansa saatteli Paasikiven johtamia neuvottelijoita Helsingin rautatieasemalla Lutherin taisteluvirrellä Jumala ompi linnamme. ”Se vanha vainooja” ymmärrettiin Suomessa ihan omalla tavalla.

Kun neuvottelut eivät johtaneet tulokseen, Neuvostoliitto hyökkäsi marraskuun lopussa. Mannerheim nimitettiin puolustusvoimien ylipäälliköksi. Neuvostoliitto ilmoitti tulevansa vapauttamaan Suomen kansan kartanonherrojen ja kapitalistien sorrosta ja pystytti Otto Wille Kuusisen (1881-1964) johtaman ns. Terijoen hallituksen, jonka kerrottiin pyytäneen neuvostojoukoilta apua ”suomalaisten valkokaartilaisten hallituksen” kukistamiseksi. Nukkehallituksen oli vaikea löytää ministereitä, koska Stalin oli surmauttanut valtaosan kansalaissodan jälkeen Venäjälle siirtyneistä suomalaisista kommunistiaktiiveista.

Talvisodasta kehittyi todellinen itsenäisyystaistelu. Yleisesti uskottiin, ettei Suomi kykenisi tekemään vastarintaa mahtavalle puna-armeijalle. Mutta sitten tapahtui se, mitä on kutsuttu talvisodan ihmeeksi. Suomen puolustustahto ja –kyky yllättivät koko maailman. Ennen muuta se yllätti hyökkääjän. Stalinin suunnitelma marssia muutamassa viikossa Helsinkiin ei toteutunut.

Lehtimiehet eri puolilta maailmaa raportoivat hämmästyttäviä uutisia suksilla liikkuvista suomalaissotilaista. Ilmasu ”Pieni urhea Suomi” tooistui ulkomaisissa lehdissä. ”Vain suuremmoinen ja kerrassaan uljas Suomi näyttää perikadon uhatessa, mihin vapaat ihmiset pystyvät. Suomi tekee ihmiskunnalle loistavan palveluksen.” Näin sanoi Englannin meriministeri Winston Churchill. ”Jos hyisessä Pohjolassa yhä kirkkaana loistava vapauden liekki sammuisi, se saattaisi hyvinkin merkitä paluuta keskiaikaan”, hän jatkoi.

Sodan aikana vedottiin moniin länsimaihin avun saamiseksi. Kauniista sanoista ja myötätunnosta ei juuri ollut apuja. Venäläisiltä saatiin sotasaaliiksi enemmän sotakalustoa kuin mitä lännestä toimitettiin.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.