Suhteellisuusteoria

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Maailma on pettänyt koulusta pinnaavan, urhoollisen Aspergerin syndroomaa kantavan ruotsalaistytön Greta Thunbergin. Erityisen persoonallisuusrakenteen omaava henkilö näkee, kuulee ja tuntee ympäröivän eri tavoin kuin muut. Älykkyyden kanssa Aspergerilla ei ole mitään tekemistä puoleen tai toiseen.
Greta vaatii hänet ja kaikki maailman nuoret pettäneiltä poliittisilta johtajilta suuria tekoja ilmaston muutoksen estämiseksi. Hän matkustelee toiselle puolelle maapalloa lukien vihaisena tiukkoja tekstejä mielenosoittajien edessä. Kymmenistä tuhansista mielenosoittajista muutamat ovat tulleet paikalle kävellen tai polkupyörillä. Enin osa kulkee omilla autoilla tai busseilla. Gretaa mainostavat televisioryhmätkään eivät saastumista sure.
Mitkä olisivat noita todellisia tekoja? Mitä hiilen poltosta ja palamisesta luopuva ympäristöministeri Maria Ohisalo voisi tehdä pitääkseen Suomen maailman mallioppilaana?
Lähtökohta ei ole hyvä. Brasiliassa poltettiin taas tänä vuonna Amazonin sademetsää 6400 neliökilometriä. Siihen Washingtonin ympäristökongressi puuttui ja 79 maata sitoutui antamaan maapallon keuhkoille tekohengitystä.
Suomea ei merenpinnan nousu metrillä juurikaan hetkauta, mutta esimerkiksi Malediivit, Florida ja suuri osa Indonesiaa uppoaisivat kokonaan.
Koska televisiokanava CNN ei ollut paikalla Siperiassa, Suomen kokoisella alueella metsäpalot Venäjällä jäivät vähälle huomiolle. Suomen pinta-ala on 338 424 neliökilometriä.
Suomessa hallitus kiistelee turveteollisuudesta ja sen lakkauttamisesta. Suomen pinta-alasta kolmasosa on turveperäistä. Eli turpeen jalostukseen hankittu, koko ajan pienevä alue merkitsee muutaman tuhannen työpaikan menetystä ja esimerkiksi öljyntorjunnan vaikeutumista. Myös uudet keksinnöt tekstiiliteollisuuden raaka-aineena lopahtaisivat, mutta vain Suomessa.
Soilla kasvava tupasvilla on tekstiiliksi jalostettuna puolet lämpimämpää kuitua kuin villa. Suomen energian tuotannosta turpeen osuus on 6-7 prosenttia. Vihreätkin haluaisivat sen korvaamista ilmeisesti ydinvoimalla, kun joetkin pitää varata lohille kutupaikoiksi eikä koko maassa riittävästi tuule.
Vihreitten johtama Helsinki on riippuvainen hiileen perustuvasta kaukolämmöstä, mutta myös siitä, kuinka paljon vettä virtaa Norjan suurissa joissa.
* * *
Tämä johdatus ilmaston muutoksen torjumisesta osoittaa, että jos Greta Thunbergin puheet otettaisiin todesta, ensiksi pitäisi lopettaa Finnair, sulkea lentoasemat ja kieltää yksityisautojen käyttö. Myös sähköautot tarvitsevat energiaa.
Asiat joka tapauksessa muuttuvat ajasta iäisyyteen. Temppeliaukion kirkon 50-vuotisjuhlassa saarnannut pappikin julisti ilmaston suojelua.

MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.