Onko aika ajanut suurten uudistusten ohi?

Eemeli Peltonen

Syyskuussa tuli kuluneeksi neljä vuotta siitä, kun aloitin työt eduskunnassa kansanedustajan avustajana. Neljän vuoden ajan olen saanut seurata läheltä valtakunnan päätöksenteon käänteitä.

Tänä syksynä siirtyessäni päivätyöstäni opintovapaalle, olen pohtinut paljon viimeisen neljän vuoden aikana näkemääni ja kokemaani. Onko käsitykseni politiikasta muuttunut näiden vuosien aikana?

Ensimmäinen havaintoni on, että politiikka on paljon mainettaan parempaa. Suurin osa kansanedustajista tekee kovasti töitä muuttaakseen Suomea paremmaksi paikaksi jokaiselle meistä.

Iltapäivälehtien välityksellä syntyvää kuvaa politiikasta on välillä vaikea tunnistaa. Kohujen, skandaalien ja sosiaalisen median aikana vähemmälle huomiolle jäävät monesti asiakysymykset.

Myös politiikan vaikeuskertoimen kasvu on käynyt selväksi. Eduskunnan on yhä vaikeampi löytää yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin, joita muuttuva maailma eteemme heittää.

Kaikkein selkeimmin politiikan vaikeuskertoimen kasvu näkyy vaikeudessa toteuttaa suuria, koko yhteiskuntaa koskevia uudistuksia. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on tästä hyvä esimerkki.

Jälleen viime vaalikaudella kariutunutta uudistusta on yritetty toteuttaa nyt jo useiden hallitusten aikana. Kaikki nykyiset eduskuntapuolueet ovat vuorollaan yrittäneet viedä uudistusta maaliin.

Väistämättä herääkin kysymys, onko kansalaisten palveluita parantavan ja terveyseroja kaventavan sote-uudistuksen toteuttaminen maamme poliittiselle järjestelmälle täysin mahdoton tehtävä?

Ainakin itse haluan uskoa, että suurten uudistusten aika ei ole ohi. Maamme historia on täynnä vaikuttavia uudistuksia, joiden turvin nykyinen suomalainen hyvinvointivaltio on rakennettu.

Peruskoulu-uudistus on vain yksi esimerkki niistä uudistuksista, joiden toteuttaminen on varmasti vaatinut paljon vaivaa, aikaa ja harkintaa myös oman aikansa poliittisilta päätöksentekijöiltä.

Tämän päivän puolueiden niin hallituksessa kuin oppositiossakin on pystyttävä samaan. Niiden on osoitettava, että Suomen uudistaminen vastaamaan aikamme haasteita on edelleen mahdollista.

Eemeli Peltonen
Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.