Stadi vastaan Lande

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Suosittu televisio-ohjelma Lande vastaan Stadi opetti katsojille, ettei Kuusankoskea ole liitetty Rovaniemeen. Voittajatrio saattaa päästä Mauritiukselle, vaikka harvat katsojistakaan tietävät, missä kaukana Mauritius sijaitsee.
Tuo Helsingin ja muun Suomen kamppailu kansakunnan hyvinvoinnin hyväksi on kuitenkin pohtimisen arvoinen. Nyt kun eduskuntavaalit ovat ulko-ovella, voidaan presidentti John F. Kennedyn tapaan vaatia kansalaisia lopettamaan sen pohtimisen. mitä kansakunta voi tehdä minun hyväkseni. Kansalaisten pitäisi pohtia sitä, mitä he voivat tehdä kansakunnan hyväksi.
Hyvä tapa vaikuttaa kansakunnan kehitykseen on äänestäminen. Pian siihen on taas mahdollisuus.
Stadilaisten on terveellistä pohtia, mitä hyötyä heille on hyvinvointialueista, joista Helsinki vetäytyi omiin oloihinsa. Landelle kuuluvat television käsityksen mukaan muiden mukana Espoo ja Vantaa sekä Tampere, Oulu, Lahti, Jyväskylä ja Turku.
Helsingissä säädetään kaikki lait, joita myös Landen pitää noudattaa.
Helsingistä lähtee Tukholmaan, Tallinnaan ja Saksaan laivoja, joihin pakkautuu ihmisiä tai tavaraa suurelta osaltaan maaseudulta. Jos matkustajat ja tavarat tulisivat vain pääkaupungista, 200 metrin mittaiset matkustajalaivat olisivat satametrisiä.
* * *
Ja missä lappilainen Antti Tuisku olisi voinut pitää kahta jättiläiskonserttia, jollei Olympiastadionia olisi? Ilman Olympiastadionia Suomessa ei olisi voitu pitää myöskään Helsingin olympiakisoja eikä saatu cocacolaa Suomeen jo vuonna 1952. Neuvostoliitto sai pepsicolan ennen cocacolaa vasta vuoden 1980 tynkäolympialaisiin.
Helsingillä on paljon merkitystä muulle Suomelle. Helsingissä on presidenttien ja muiden huomattavien henkilöiden patsaita, joita maalaiset voivat käydä ilmaiseksi ihailemassa. Helsingissä on tosin myös puutteita. Pahin puute on hyppyrimäen puute. Landella on vain yksi kansainvälisen tason mäki, mutta kun se on Kuusamossa kaukana Helsingistä, landelaiset eivät pysty tuomaan Suomelle mitaleita.
Hiihtää voi sentään Paloheinässä ja upea Urhea-urheilukompleksi voi majoittaa ja harjoituttaa maalaisurheilijoita, joiden varassa Suomen maine lepää. Vantaalla syntynyt jyväskyläläinen Lauri Markkanenkin viimeisteli taitonsa ja pituuskasvunsa Urheassa.
* * *
Mitä sitten stadilaiset saavat landelaisilta? Ensimmäiseksi tulee mieleen syöminen. llman maaseutua helsinkiläiset eläisivät brasilialaisen lihan, espanjalaisten tomaattien, venäläisen hapankaalin ja Norjan kyttyrälohen varassa.
Turistit, ammattiosaajat ja opiskelijat pitävät yllä helsinkiläistä majoituselinkeinoa, hotelleja, vuokra-asuntoja ja metro-sekä bussiliikennettä. Takseja käyttävät ja ajavat ovat ulkomaalaisia.
Helsingillä ei ole yhtään lentokenttää. Kaikki lentokenttämme ovat landella, vaikka niiden asiakkaista suurin osa on helsinkiläisiä.
Tulevien eduskuntavaalien suuri merkitys on siinä, että Stadi alkaa ymmärtää Landea ja Lande Stadia. Se on jo selvinnyt, ettei Kuusankoskea ole liitetty Rovaniemeen eikä Kuusamoon.

MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.