Seinällä köyhtyy

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Kaupalliset televisiokanavat tarjoavat tietokilpailuja illasta iltaan joko tuoreina tai uusintoina. Seinässä laskeutuvat pallot tuovat tuhansia euroja jännittyneille kilpailijoille, jos punaiset pallot eivät lopuksi romuta toiveita. Myös Jahti-ohjelmassa on kymppitonneja tarjolla, mutta lopulta joku kolmesta tietomiehestä muistaakin, minkä niminen henkilö kaatui Münchenin olympiakisojen juoksukilpailussa ja voitti siitä huolimatta kultamitalin. Tietokone poistaa kilpailijoiden hankkimat summat.

Besserwisserin, Mr. Arkiston ja Markus Leikolan, palkkio pysyy.

Jaajo Linnonmaa johtaa sympaattisten Heikki Paasosen ja Mikko Leppilammin tapaan omaa ohjelmaansa, maailman kiinnostavinta television viihdeohjelmaa. Jaajolla, joka usein metelöi ja riehaantui paikallisradiossa, johtaa tyylillä, taidolla ja tunteella, vaikka tohtori Lasse Lehtisen jättämää pelipaikkaa ei ollut helppo valloittaa. Siinä Lassen ja Jaajon välissä Ville Klingakin jätti hyvän jäljen.

”Haluatko miljonääriksi?” -ohjelmissa joku maisteri saattaa pudota alkumetreillä, mutta joku koulupoika tai tyttötrio saattaa sinnitellä 60 000 euroon asti. Siihen kuitenkin viimeistään tyssätään, sillä matkalla miljonääriksi täytyy vielä esimerkiksi tietää, mikä on nimeltään Filippiinien neljänneksi suurin saari ja Wyomingin osavaltion pääkaupunki.

Kansanedustaja Sulo Aittoniemi putosi heti ensimmäisellä kierroksella, kun hän ei arvannut, onko Adidaksen tuotemerkkinä 1, 2, 3 vai 4 raitaa. Mitä nopeammin kilpailija putoaa, sitä suurempi on tutkimusten mukaan katsojan riemu.

Ainoa poikkeus oli intialainen ”Slummien miljonääri”-elokuva, jonka voittorahoilla ei varmuudella ilmestynyt meidän kylälle uutta traktoria eikä kuussataista mersua.

Ruotsissa tämä katsojien kateus on oivallettu jo ennen kuin Suomessa. Iltapäivän korkeatasoisessa tietokilpailussa ”Vem vet mest?” Tukholmaan tullaan jahtaamaan 10 000 kruunun palkkiota eli suunnilleen tuhatta tonnia.”Lande vastaan Stadi” jakaa Jaakko Saariluoman ja Kalle Lambergin johdolla kansakuntaa kahtia. Maalaiset tulevat Kiihtelysvaaralta tai Alatorniolta, helsinkiläiset Myllypurosta tai Länsi-Pasilasta. Voittajat pääsevät viikonlopuksi Naantalin kylpylään. Joskus kyllä arpa osuu johonkin Helsinkiä etelämpään lomakohteeseen ja se on reilumpaa kuin Jethro Rostedtin pyörittämä onnenpyörä, jossa rosvosektori tyhjentää hyvin usein hankitun pikkukassan.

Näin kuitenkin jatketaan ja lisää varmaankin keksitään.

* * *

Tässä yksi ehdotus: Pannaan Jahti-ohjelman tietomiehet vastakkain kerran kuukaudessa ja kysymykset kerätään katsojilta. Siinä olisi hiipuneelle radion Viisasten kerholle mielenkiintoinen jatke, jossa palkkiot olisivat pienemmässä roolissa kuin mihin viime vuosina meidät on totutettu

Tietoa arvostetaan enemmän kuin rahaa; ainakin silloin kun molempia puuttuu.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h. huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.