Sähkönsäästöä!

Vaula Norrena

Vietin kesälomani sähköttömällä mökillä saaressa. Opin peseytymään kätevästi yhdellä ämpärillisellä lämmintä vettä retkisuihkun avulla.

Jos tiukka paikka tulee ensi talvena ennustetun energiapulan kanssa, voin soveltaa samaa systeemiä kotona. Lämmitän hellalla kolme litraa vettä, sekoitan sen viiteen litraan kylmää vettä, laitan retkisuihkun pumpun ämpäriin ja vot, energiataloudellinen suihku on valmis!
Ensin saippuoidaan, sitten suhutetaan vettä vaimealla paineella, niin pieni määrä riittää kunnon pesuun. Tähänhän voisi tottua.

Paljonko sähkön hinta laskee, jos me kaikki ryhdymme voimalliseen sähkönsäästöön?
Taidatte tietääkin, että kahden asteen huonelämpötilan lasku säästää 10% lämmityslaskusta.

Vanha kunnon 1970-luvun muoti kunniaan eli villasukat ja villatakit taas käyttöön!
Saunomista ja uunin käyttöä voi rajoittaa, tai ajoittaa ei-ruuhkahuippuihin, sekin auttaa sähkönhintataistelussa.

Kuivausrumpua minulla ei ole koskaan ollutkaan, koska se kuluttaa yhtä paljon sähköä kuin kiuas. Ihan hyvin pyykit kuivuvat pikkutelineelläkin.

Viime keväänä vihreä ryhmä teki Vantaalla valtuustoaloitteen koko kaupungin käsittävästä energiansäästökampanjasta, jotta pakotteet Venäjää vastaan toimisivat paremmin.
Ajattelimme: jos kaupunki ja kaupungin asukkaat säästävät sähköä, sodan takia kallistunut energian hinta pysyy edes joissain rajoissa, eikä Venäjän verentahrimaa energiaa tarvitse hankkia tekosyylläkään.

Saimme virkakunnan vastauksen aloitteeseen kesäkuussa, vaan kaupunginhallitus ei ollut siihen tyytyväinen. Odotamme parempaa toimenpidesuunnitelmaa pian, sillä talvi on kohta ovella.

Onneksi sentään Motiva on aloittanut kaikelle kansalle tarkoitetun sähkönsäästökampanjan, tarkkoja vinkkejä löytyy täältä: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/energiansaasto_on_varautumista

Kun katsoo sotauutisia illasta toiseen, on kyllä motivoitunut tekemään oman pienen osansa.

Vaula Norrena on Vantaan kaupunginhallituksen jäsen, joka jo 1970-luvun öljykriisissä opetteli tekemään pikamunakkaita uuniruokien sijaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.