Lohdutuksen sanoja

Nyt kaivataan lohdutuksen sanoja. Onhan vallalla käsitys, että uudet maakuntahallitukset siirtävät vallan niille joille se ei kuulu.

Poliittinen uusjako on muka sellainen, ettei sen alaisuudessa voi elää suurimmissa kaupungeissa. Siksi Helsinki, Espoo, Vantaa ja jopa Kauniainen ovat nostaneet äläkän ja taistelulipun muun muassa lisääntyvän virkavaltaisuuden pelossa. ja ehkä myös siksi, että ylikansoittuva pääkaupunkiseutu joutuu luopumaan hyvästä hoidosta ja huolenpidostaan. Nykyjonot ovat sopivan mittaisia.

Tosiasiassa byrokratia kevenee. Esimerkiksi raskaat sairaanhoitopiirit korvataan kevyellä organisopinnilla. Maakuntahallitus on suunnilleen samanlainen kuin vuonna 1997 lakkautettu lääninjako. Ja senkin alaisuudessa elettiin.

Uusimaa, joka edustaa kolmea prosenttia Suomen pinta-alasta ja 1,4 prosenttia makeasta vedestä saa jatkossakin apua poliittisilta maakuntaliitoilta, jotka päättävät sorakuoppien ja lentokenttien sijainnista sekä siitä, onko liito-orava tärkeämpi kuin ihminen tai rytösuo tärkeämpi kuin uusi taajama.

Meitä uusmaalaisia voi muistuttaa myös historiasta eli siitä,. että Uusimaa on alunperin hämäläinen reservaatti. Ruotsin kielikin valloitti erityisesti Espoota ja Helsingin pitäjää vasta sen jälkeen kun Turku paloi.

Muinaislöydöt osoittavat, että esimerkiksi naisten pukumuoti ja niiden korut oli tuotu Savosta ja Karjalasta. Sana Nyland eli uusi maa ilmestyi puhekieleen vuonna 1326.

KaIkkea mannaa ei ole koskaan jaettu Uudeltamaalta muualle, vaikka nykyisestä hyvinvoinnistamme 30 prosenttia onkin täällä hankittu. Ja se on hyvä luku, olkoonkin, että suuri osa veroa maksavista suuryrityksistä ja niiden johtajista kartuttaa täkäläisiä veroilmoituksia ja väkeä on paperittomat mukaan lukien 1,7 miljoonaa.

* * *

Meri-Kemin sairaanhoitopiiri teki erillissopimuksen Eduskunnan valiokuntapäätöksiä ja sote-äänestystä odottamatta. Se luottaa yksityiseen palvelun tarjoajaan eikä rasita valtion kassaa.

Uudenmaan sotesota voisi päätyä samantapaiseen ratkaisuun. Vältyttäisiin siltä pelolta, jonka pakinoitsija Vaasan Jaakkoo eli Kokoomuksen kansanedustaja Jaakko Ikola paljasti jo 1930-luvulla.

Hän määritteli kolmen silloisen valtakeskittymän periaatteet näin: Kokoomus haluaa, että kaikki pitävät omansa. Sosialistit jakaisivat kaiken tasan. Maalaisliitto haluaa, että jokainen pitäköön omansa ja muitten oma pannahan tasan.

MARTTI HUHTAMÄKI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.