Kuuliainen kuningas

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Kun Ruotsin sympaattinen kruununperijä, kruununprinsessa Victoria ja hänen aviomiehensä Daniel ovat vierailulla Suomessa, pari henkilökohtaista tarinaa tuli mieleeni.
Kun Victoria vierailee Fazerilla Vantaalla, tulee kerrotuksi ovatko Tukholman kuuluisansuklaapuodin hovihankinnat pääosaltaan juuri Fazerin sinisiä tai pähkinäsuklaisia. Myös Loviisan Tuulimeren rannan Victoria-aukion vihkimisen taustat tiedetään, kuten se, miksi Loviisan keskustoria ei ole vihitty Riitta Nelimarkka- tai Robert Helenius-aukioksi.

Vuonna l964 Innsbruckissa ja Seefeldissä järjestettiin talviolympialaiset. Vuotta aikaisemmin kisapaikkoja testattiin esikisoilla. Tuolloin Helsingin entinen apulaiskaupunginjohtaja ja Kansainvälisen olympiakomitean jäsen Erik von Frenckell soitti hotelliini ja pyysi pientä palvelusta. Hän kertoi, että sinä iltana hän tulee Innsbruckista Tirol in Seefeldiiin, 30 kilometrin päähän Innsbruckista luoteeseen, KOK:n illallisille. ”Tulisit kahdeksan maissa Sporthotellin pääovelle ja mentäisiin yhdessä sisään. Ongelma on siinä, että tilaisuus päättyy tanssiaisiin. Minä olen tanssini tanssinut, mutta attaseani ei. Voisit hakea häntä pari kertaa niin minä en joutuisi kollegoiden silmissä huonoon valoon”, Erik perusteli, leikkisä mies kun oli.

Tietenkin suostuin ja kun ruokailu oli ohitse, hain tummaa ja kaunista neitoa muutaman kerran tanssiin. Siihen aikaan wienervalssikin onnistui, joten kuten. Hän harrasti opintojen ohessa pujottelua. Romanssi oli lyhyt ja Erik vei attaseansa hyvissä ajoin Innsbruckiin.

* * *

Todellinen romanssi syntyikin vasta vuonna l972 Münchenin kesäkisoissa, jolloin Silvia oli taas von Frenckellin avustajana. Yksityiskohtia en tunne, mutta historian kirjoissa kerrotaan, että Ruotsin bileissä viihtynyt kruununprinssi valloitti saman Silvian yökerhon hämyssä.

Vielä talvella l984, jolloin Silvia Sommerlath oli ollut jo kahdeksan vuotta Kaarle Kustaa XV!:n puolisona, kävimme Sarajevon olympiakisojen yhteydessä yhteisellä hiihtolenkillä. Kisoista kirjoittamani olympiakirja ”Nämä lumet eivät sula” todistaa tuon asian ainoalla kirjassa julkaistulla ottamallani kuvalla.

* * *

Ruotsin kuningas on rennompi heppu kuin useimmat presidenteistämme. Falunin MM-kisoissa talvella 1974 tuore kuningas tuli hiihtolenkiltään maalialueelle juuri kun Thomas Magnusson oli voittanut 30 kilometrin maailmanmestaruuden 53 sekunnilla ennen Juha Mietoa ja uusilla lasikuitusuksillaan. Mieto pisti omat puujärvisensä saman tien tuhannen päreiksi.

Kuningas hiihti maalilinjan viereen minun ja Ruotsin radion ”Plex” Pettersonin väliin. Kuultuaan tuloksen hän innostui, alkoi panna tupakaksi ja rynnätä onnittelemaan mestaria. ”Et sinä tässä polta ja odotat. Magnusson on doping-testissä ja kyllä hän sieltä pian tulee”, ”Plex” komensi ja valisti. Kuningas totteli.

MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.