Talvi tulee, oletko valmis?

Elämme jännittäviä aikoja. Talven tulo tuo yleensä liukkautta sekä teille, että politiikkaan. Tai sekä että, koska kuten viisaat aikanaan sanoivat ”Kaikki tiet johtavat Roomaan”, niin nykyversio siitä on ”Kaikki tiet johtavat politiikkaan”. Monella meneepi ehkä aamukahvi väärään kurkkuun tässä kohtaa, mutta antakaa minun selittää asiaa hieman tarkemmin.
Eli fakta on se, että poliitikot (olkoon sitten valtiotasolla tai kuntatasolla) tekevät viisaita ja enemmän viisaita päätöksiä, ja istuvat myös osittain rahakirstun päällä. Rahakirstu koostuu kansalaisten ja kuntalaisten hiellä ja kovalla työllä ansaittujen palkkojen veroista, yrityksien maksamista yhteisöveroista, valtionosuuksista sun muusta sekalaisesta toimintatuotosta. Rahapotti on iso, mutta niin ovat menotkin. Tätä eurokakkua pitää sitten tasavertaisesti yrittää jakaa osiin niin, että valtio, ELY-keskukset, hyvinvointialueet, kaupungit ja kunnat sekä kuntayhtymät saavat oman palansa jaettavaksi. Kunnissa, kuten Kirkkonummella, sokerinen eurokakku jaetaan mm. yhteisten palvelujen, sivistyksen ja yhdyskuntatekniikan palvelualoille. Euro sinne, euro tänne, euro tuonne. Euro lapsille, euro nuorisolle, euro työssäkäyvälle, euro senioreille. Euro yhdistyksille, euro rakennusten kunnossapitoon, euro purotaimenille, euro metsien hoitoon. Ja euro katujen ja teiden rakentamiseen, niiden korjaamiseen ja vuosittaiseen ylläpitoon.
Ja jos euroja on liian vähän, meno muuttuu kuoppaiseksi. Tuleepi lunta tupaan, kirjaimellisesti. Eli vähemmän investointeja tieverkoston korjauksiin tarkoittaa enemmän tievaurioita ja vanteita/renkaita syöviä mustia aukkoja. Ja jos teiden yleiskunto muuttuisi Rooman mukulakivitapaiseksi, saisi hampaat kolisten (tämä ei johtuisi kylmyydestä) ajaa kauppaan, kouluun tai töihin. Riippumatta siitä, liikkuuko autolla, linja-autolla vai pyörällä.
Ja siksi elämme liukkaita aikoja jo nyt, vaikkei vielä ole edes lunta maassa. Tietäjät sanovat, että ”Talvi yllätti autoilijan”. Arvaattekin, mitä seuraavaksi tulen sanomaan – eikö niin? No sanonpa nyt silti: ”Talvi yllätti poliitikon”. Eli joka talvi, olkoon se millainen tahansa, fundeerataan köörissä miten saisimme liukkaudentorjuntatoimenpiteitä enemmän, mutta halvemmalla.
Vaikka talvi ei vielä ole saapunutkaan, niin päätökset teiden euroista lukitaan jo ensi viikon budjettineuvotteluissa. Samalla tehdään kasa muitakin päätöksiä liittyen kouluihin, kunnossapitoon, viheralueiden hoitoon, joukkoliikenteeseen, kunnan palvelutasoon yms. Nyt pitäisi neuvotella viisaasti, jotta Kirkkonummen eurokakku jaetaan tasapuolisesti ja kuntamme talous olisi tasapainoisen terve (ja liukkaus teillä järkevällä tasolla). Kaikkien ryhmien etuja on valvottava. Kirjoitushetkellä on alle viikko budjettineuvotteluihin. Odotan innolla, että poliitikot kokoontuvat pyöreän pöydän ääreen tekemään viisaita ja vastuullisia budjettipäätöksiä kirkkonummelaisten eduksi.
Hyvää tästä tulee!

Kim Liljequist, RKP
Tuntematon poliitikko
www.kimmen.info

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.