Kesän vaarat

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja
Tiedotusvälineillä on erilaisia rooleja huolehtia lukijoista, kuulijoista ja katsojista, jotta nämä saisivat tuoretta ja tarpeellista tietoa elämänsä eväiksi. Jokainen tiedotusväline on valinnut oman tiensä. Useimmat sanomalehdet ja tv-kanavat kertovat ensisijaisesti maapallolla käytävistä sodista ja luonnonmullistusten aiheuttamista seurauksista. Viikkolehdet haastattelevat sellaisia kanssaihmisiämme, joista olemme kiinnostuneita tai joista saa hyviä kuvia, mieluiten vähissä vaatteissa.
Iltapäivälehdet ovat kaikkein monipuolisimpia. Tämän kesän keskeisiä aiheita on useita.
Varoitetaan hukkumisesta henkilöitä, jotka menevät kesällä uimaan. Niinpä vain harvat hukkuvat. Toinen aihe liittyy lukijoiden terveyteen. Lehdissä kerrotaan, mihin tautiin ja kuinka pitkän ajan päästä lukija kuolee, jos nauttii liikaa makeisia, jäätelöä ja makkaravoileipiä. Tai syö liikaa tai liian vähän lääkkeitä. Liikengeessä ei pidä hurjastella.
Keskeinen ja lähes päivittäinen aihe on myös Vladimir Putinin terveys ja mielentila. Itse en ole vielä tullut hullua hurskaammaksi muusta kuin siitä, että mies on muuttunut.
Kun pääkonsuli Jukka Bronislaw Vihanto kymmeniä vuosia sitten kutsui minut Turkuun saunomaan, yksi saunojasta oli hiljainen mies, joka palveli Turussa pietarilaisia ja puhui venäjän lisäksi vain saksaa.
Hän näytti illallispöydässä isännän vieressä melko pieneltä, eikä ihme. ”Jummi” Vihanto kun lähenteli kahta metriä, oli kahden meitrin korkeushyppääjä ja ensimmäinen suomalainen koripalloilija, joka teki koreja Turun NMKY:lle donkkaamalla. Tuo vieras mies oli Vladimir Putin. Hän harrasti omassa sarjassaan judoa.
Se on siis Putinista edelleen Suomessa kertomatta, onko hän hullu vai pelkästään suuruudenhullu. Ehkä se kesän mittaan selviää.
* * *
On pari muutakin tärkeää asiaa, joista näin kesän koitettua on syytä
varoittaa jo ennen kuin aamulla ilmestyvät iltapäivälehdet ehtivät.. Jos menet yöksi telttaan, sulje sisäänmeno huolella, jotta muurahaiset eivät häiritsisi yöuntasi.. Jos menet illan suussa metsään vain kulkemaan tai marjastamaan, tarkkaile punkkeja ja havaitsessasi surmaa niitä, jollet ole äänestänyt vihreitä ehdokkaita. Jos olet äänestänyt, punkkeja voi hyvin ottaa kotiin lemmikeiksi siinä missä marsuja.
* * *
Kesällä on syytä urheilla. Urheilun voi tosin korvata urheilun seuraamisella. Tämä kesä voi olla siihen viimeinen mahdollisuus,
sillä perussuomalaisen Sebastian Tynkkysen eduskunta-aloite karsii Yleisradion urheiluohjelmat ja ainakin hävinneiden suomalaisten suositut haastattelut toisella puolella maapalloa.
MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.fi <mailto:m.h.huhtamaki@gmail.fi>

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.