Jälleen pulma, jonka poistamiseksi eivät päättäjät tee mitään

motto: syntyvyyden jyrkkä väheneminen

Nyt on todettu, että vanhusten määrä suurten ikäluokkien vuoksi on tuonut mm. hoitajapulan ja hoitolaitosten hoitopaikkojen riittämättömyyden..
Tämä tiedettiin jo ainakin 15 vuotta sitten, että näin tulee tapahtumaan.

Mutta nyt syntyvyyden yhä laskiessa mikään taho päättäjistä ei ole huolissaan ketkä maksavat nyt töissä olevien eläkkeet?

Syntyvyyden vähentymisen estämiseksi – ei tehdä ajoissa mitään

Seuraavilla ehkä mielikuvituksellisella ehdotuksilla voitaisiin lisätä syntyvyyttä. Olisiko näillä allamainituilla jotain merkitystä tähän pulmaan?
Sekä valtio että koko muu yhteiskunta voisivat toteuttaa keinoja, jotka lisäisivät haluja perheen perustamiseksi ja lasten hankkimiseksi. Se tietenkin riippuu siitä, kuinka houkuttelevina nykyiset sopivan ikäiset kansalaiset arvostavat mainittuja taloutta parantavia tekijöitä lasten saamiseksi? Varsinkin niille perheille, jotka pelkäävät lasten tuovan vaikeuksia talouteen.

Kaikille perheille, joissa on yksi tai kaksi lasta myönnetään lapsietukortti.

Tätä korttia käyttämällä saisi taloudellisia etuja.

VALTION KEINOT

Perheissä on (1-2 tai useampia lapsia) ansiotulojen pienennys vanhempien nykyiseen tuloveroprosenttiin.
Korotettu lapsilisä kaksi tai useampilapsisille perheille. Yhden lapsen perheille puolet siitä.
Kulkuvälineissä (paikallis- ja kaikki muut bussit, junaliput) sovittu alennus lipuissa. Kaikissa muissa kuntien ja kaupunkien perimissä maksuissa sovitut alennukset.

Muut tahot yhteiskunnassa

Sama tilanne perheissä (1-2 ja enemmän lapsia): kaikille alennukset ko. lapsietukortilla
Kaikki kaupat (KESKO, S-kaupat, Lidl jne ) kaikista päivittäisistä ostoksista ko. kortilla esim. 2 %:n alennus? Erinomainen kilpailukeino . Nämä perheethän ostavat jo ruokaa enemmän kuin ”sinkut” ja ovat päivittäistavarakauppojen tärkeimmät asiakkaat. Samoin kaikista muista ostoksista – yleensä mikä tahansa kauppa myöntäisi sopivat alennukset kaikista ostoista tällä kortilla.

Kulttuuri- ja urheilutapahtumat + elokuvateatterit alennnus ko. kortilla pääsylipuista
Pankit: lainoissa % ( ? ) koroissa alennus

Kysymyksiä

Jotkut näistä keinoista vähentäisivät verotuloja, mutta varmistaisivat syntyvyyden lisäystä jo nyt! Monilla kaupan aloilla se lisäisi myynnin kasvua tai vahvistaisi asiakasuskollisuutta.
Lisäisivätkö nämä heidän talouttaan parantavat edut suunnitelmia hankkia perheisiin lapsia ja jo yhden lapsen perheissä toisen lapsen saamista?
Riippuu nykynuorison (21 – 35 v.) arvostamista elintavoista ja halua saada lapsia niiden tuottamine iloineen ja taloudellisine rasituksineen?
Syntyvyyden lisääminen takaisi nyt töissä oleville tuleville eläkeläisille heidän eläkkeensä maksajat.

Josa Jäntti ( 90 v. )

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.