Kalasatamassa ollaan ihmeissään. Vain muutaman vuoden ikäisiä katuja on revitty auki mm. Junonkadulla ja Leonkadulla ja hankaloitettu huomattavasti alueen asukkaiden, yrittäjien ja vieraiden liikkumista. Syynä tähän operaatioon on Kalasatamasta Pasilaan -raitiotiehankkeen rakennustyöt. Ihmetystä hankkeessa aiheuttaa se, että raitiotien rakentaminen on ollut suunnitelmissa pitkään ja siitä huolimatta alueen kadut rakennettiin ilman varausta raitiotielle.
Vastaavanlaisia juurirakennetun infran purku- ja uusimistöitä tehdään jatkuvasti ympäri kaupunkia. Välittömästi, kun uusittu Hämeentie avattiin liikenteelle, sitä alettiin korjaamaan. Mm. kadun pintaa nostetiin, kun havaittiin, että reunakivetykset ovat liian korkeita. Samoin useita vaaranpaikkoja korjattiin.
Jokaisella helsinkiläisille on varmasti kotinurkiltaan samanlaisia kokemuksia. Ja kaikki varmasti ymmärtävät, että nämä työt maksavat. On täysin oikeutettua kysyä, miten Helsingin Kaupunkiympäristön toimiala voi toimia näin lyhytnäköisesti ja kuinka sille voidaan kiristyvässä taloustilanteessa antaa varoja tuhlaukselta vaikuttavaan toimintaan, samaan aikaan, kun muut toimialat kärsivät rahapulasta.
Koronapandemian aiheuttamasta masennuksesta toipuvat helsinkiläiset tarvitsevat niin henkistä kuin myös fyysistä tukea. Me Kulttuuri- ja kirjastojaostossa olemme omalta osaltamme pyrkineet avustamaan ja tukemaan kulttuuritoimijoita jatkamaan ja aloittamaan toimintaansa. On ilo huomata, kuinka monipuolista kulttuuritoimintaa helsinkiläiset tekevät ja erityisesti olen iloinen siitä, että toimintaa on joka puolella kaupunkia. Tämä mahdollistaa sen, että kaikilla on mahdollista nauttia monipuolisesta kulttuuritarjonnasta.
Viime aikoina on paljon keskusteltu siitä, että nuorten henkinen pahoinvointi on lisääntynyt voimakkaasti. Osallistumalla itse tai nauttimalla kulttuuritoiminnasta saadaan nuorille mielekästä tekemistä ja motivaatiota. Tämä yhdessä tehokkaiden mielenterveyspalveluiden kanssa on paras keino vähentää nuorten pahoinvointia. Pitkään aukirevityt kadut eivät sitä tee, päinvastoin ne masentavat. Myöskään henkilökunta- ja materiaalipulasta kärsivät koulut ja varhaiskasvatus eivät pysty tarjoamaan sitä tukea ja turvaa, mitä haluaisivat.
Olisikin aika miettiä kaupungin budjetin uudelleen järjestelyä. Olisiko syytä pienentää Kaupunkiympäristön budjettia, josta lisääntyvien kustannusten johdosta entistä suurempi osa on menossa Malmin pohjattomaan savimaahan sekä vain harvoja palveleviin rakennusprojekteihin ja siirtää enemmän rahoitusta Kulttuurin ja vapaa-ajan sekä Kasvatuksen ja koulutuksen toimialoille? Investoinnit näille toimialoille ovat investointia helsinkiläisiin nuoriin ja Helsingin tulevaisuuteen.
Pertti Sivonen
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston jäsen (kok)