Suomi takaisin

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Ensi vuoden Valton, ei siis Valtion, nimipäivänä järjestetään seuraavat kuntavaalit, huhtikuun kahdeksastoista. Pisimmällä niihin valmistautumisessa ovat perussuomalaiset. Televisiomainonta on kiihkeää ja iskusanoiksi on valittu ”Suomi takaisin”. Sen avulla pyritään hankkimaan ehdokkaita kuntiin, joissa on kesken vaalikaudenkin käynyt melkoinen kato. Monet ovat pettyneet politiikkaan mutta erityisesti siihen, että muiden puolueiden liittoumat ovat pitäneet perustuslaillisia syrjässä päätöksenteosta. Tietenkin aina tapahtuu luonnollistakin poistumaa. Muun muassa Timo Soini -niminen henkilö luopui Pälkäneellä mainiosta markkinointinimestään huolimatta. Näissä vaaleissahan hänellä tosin ei olisi ollut pienintäkään läpimenomahdollisuutta. Siitä olisi puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitänyt huolen. Vielä ei ole saatettu julkisuuteen, mitä tuo iskulause tarkoittaa. Edellisissä valtiollisissa vaaleissa Suomen Keskustan vaalilause oli ”Suomi kuntoon”. Pääministeri Juha Sipilä ja hänen porvarihallituksensa onnistui kuntoon panemisessa, mutta siitäpä kansa pitänytkään. Tappio tuli vaaleissa.
Onkin hyvä paljastaa, kun julkisuudessa tarkkaa tietoa ei vielä ole, mitä perussuomalaiset haluavat vaalivoittoa hamutessaan.
Se on selvä, että Ps, latinaksi Post scriptum, pyrkii palauttamaan Suomen Itä-Euroopan luoteiseksi hyvinvointisaarekkeeksi eikä hyväksy asemaamme merten takaisena Länsi-Euroopan merten takaisena kummajaisena.
Suomi takaisin tarkoittaa varmaankin vanhaa vennamolaista ajatusta siitä, että Karjala takaisin. Olihan Fennanderin suvun kotitila Laatokan Karjalassa, Jaakkiman kunnassa, jonka sisään mahtui Lahdenpohjan kauppala Euroopan suurimman järven luoteisella rannalla, Sortavalan ja Käkisalmen välillä.
Kaikki hankkeet eivät kuitenkaan ole noin suurellisia. Tuorein vaatimus on se, että maanteiden sulkuviivat maalataan takaisin keltaisiksi. Valkoinen on vaarallinen väri jäisellä ja lumisella maantiellä.
Maahanmuuttajaeläimet, kuten supi, ja kukat, kuten kurtturuusu ja lupiini, on tuhottava.
Laura Huhtasaareen viitataan tässä yhteydessä. Tämä europarlamentaarikko on jättänyt puolueeseen ainakin viiden
naisen kokoisen aukon vaivuttuaan Brysselissä näkymättömäksi. Teuvo Hakkaraista, 60, ei tämä
takaisinkutsu koske. Hän saa palautua vaikka vanhaan ammattiinsa eli sahuriksi ja vapaasti muuttaa ”lumoavan kauniin” 30-vuotiaan morsiamensa Stephanie Orantesin perheen kotivävyksi Hondurasiin.
* * *
Kulttuuriohjelmassaan perussuomalaiset haluavat Suomeen kunnon taidetta eikä ”vihervasemmistolaista kakkataidetta”.
Samaan sarjaan kuuluu se vaatimus, ettei kuntien rahoja enää sijoiteta skeittaamiseen. Puolueen sisäpiirissä tosin vasta arvaillaan, mitä tämä pääkaupunkiseudulta koko maahan levinnyt puuhastelu tarkoittaa. Vaikka se on olympialaji.
Suomi takaisin tarkoittaa tietenkin myös sitä, että suomi pitää saada takaisin. Tämähän on ollut jo aikaisemminkin puolueohjelmassa. Kyllä ruotsalaisten on helpompi oppia suomea kuin suomalaisten ruotsia. Tai puhukoot kummatkin omaansa.
Perussuomalaisilla ei ole kovin hyvä kielipää, tullee tulokseksi Taloustoimituksen mielipidetiedustelussa. Siksi verovaroin ylläpidettävässä Yleisradiossa ei pidä soittaa kuin enintään pari tuntia viikossa vieraskielisiä äänilevyjä.
En oikein tiedä, mitä on maalittaminen. Se joka tapauksessa sallitaan uudessa ohjelmassa. Luulenkin, että se on jotain maalaamiseen liittyvää. Ja niin luulevat perussuomalaisetkin.
MARTTI HUHTAMÄKI
m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.