Mätäkuun uutisia

Mätäkuu alkaa 22. päivänä heinäkuuta. Se päättyy arvatenkin 22.8. Mätäkuussa ilmestyvistä uutisista suuri osa on niin sanottuja mätäkuun juttuja. Mielipidetiedustelut ovat jo kauan olleet helppoja mutta mielenkiintoisia uutisaiheita. Amerikkalainen George Horace Gallup osasi jo vuonna 1936 ennustaa Franklin D. Rooseveltin valinnan USA:n presidentiksi. Maan viimeksi käydyissä presidentin vaaleissa vuonna 1984 kuollut Gallup olisi tosin joutunut häpeään, sillä Trump valittiin kolme miljoonaa Hillary Clintonia äänisaalista pienemmällä tuloksella maailman tärkeimpään virkaan.

* * *
Gallupista tai Taloustutkimuksesta soitellaan kerran kuukaudessa muutamille henkilöille eri puolille Suomea ja kysellään heidän poliittisia mielipiteitään ja samalla sitä, mitä pesupulveria he käyttävät. Sekin saadaan selville, onko Espanja, Malta vai Kreikka kiinnostavin lomakohde. Puolet vastaajista lyö luurin korvaan, koska he haluavat säilyttää lain salliman vaalisalaisuuden, vievät likaiset vaatteet pesulaan ja kolmen kuukauden loma on vietetty karanteenissa.

* * *
Paljastankin jo nyt, mitä uutisia saamme eri tiedotusvälineistä alkavana mätäkuuna.
Puolueitten suosion mittauksen merkitystä tehostetaan siten, että kun kysely pudottaa puolueen A kannatusta kaksi prosenttiyksikköä ja kahden muun puolueen eli B:n ja C:n kannatus nousee prosenttiyksiköllä, tämä näkyy heti Eduskunnan kokoonpanossa. A luovuttaa kaksi Eduskunnan tuolia sekä B:lle että C:lle seuraavaan mittaukseen asti. Tosin tämä toteutuu vasta ensi vuonna, sillä Eduskunta on tämän vuoden mätäkuun lomalla.
Suurin osa sekä maailman että Suomen urheilutapahtumista jatkuvat valtavin yleisömäärin kotioloissa ja baareissa. Itä-Länsi pesäpallo-ottelut pelataan etänä Porissa ja Sotkamossa. Ykköselle, kakkoselle ja kolmoselle viritetään 1×2 metrin kokoinen mainosvaate, joihin osuminen tuo pisteitä. Miinuksia tulee takalaittomasta. Lyöntivuoro vaihtuu aina kun MTV
täyttää ruudun Nicorette- ja Always-mainoksilla.

* * *
Ruisrokki ja Tangomarkkinat yhdistetään Porin Jazziin. Ennakolta ostetuilla pääsylipuilla näkee C-More kanavalta kaikki viimeisten kuuden vuoden takaiset konsertit ilmaiseksi. Olavinlinnassa ajetaan kalliitten oopperaproduktioiden sijasta motocrossin MM-osakilpailu Edis Tatlin titteliottelun peruunnuttua. Siitähän on tiedotettu jo aikaisemminkin. Näyttämölle ja piippuhyllylle otetaan 1500 katsojaa, joille maskin käyttö ja nahkapusero on pakollinen.
Jukka Mäkelän kirjoittaman ja Tapani Kansan säveltämän ”Espoo soutaa ja huopaa” -musikaalin ensi-ilta on mätäkuun viimeisenä iltana Metro-areenalla. Pääsylippuja on vielä saatavilla noin 7000.
Helsingin, Vantaan ja Tampereen siirtolapuutarhat ovat kilpailleet koko kesän kurtturuusun, vuohenputken ja lupiinin kasvattamisessa. Voittajan valitsijaksi kutsuttu Jussi Halla-aho on herättänyt etukäteen ristiriitaisia tunteita, sillä hän on lähtöisin Tampereelta ja on perussuomalainen.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.huhtamaki@gmail.com <mailto:m.huhtamaki@gmail.com>

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.