Ei mies eikä nainen

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Tamperelaisen Aamulehden toimitus on tarttunut asiaan, joka minuakin on kauan piinannut. Kysymyksessä on sukupuolineutraalin käsittelyn ottaminen käyttöön ihmisten arvonimistä kirjoitettaessa ja niistä puhuttaessa. Aina valpas ja puolueeton Yleisradio on tarttunut tilaisuuteen ja lähtee nyt viemään asiaa omalta osaltaan eteenpäin.

Koko itsenäisyytemme viimeisen kolmanneksen ajan on kummasteltu sitä, että Eduskunnan korkein virkamies on puhemies, tasavallan arvojärjestön kakkonen.. Tietenkin hyvä selitys oli kauan se, että ennenkuin Pirkko Työläjärvi ja Riitta Uosukainen saivat mahdollisuuden tarttua Eduskunnan johtajan nuijaan, kaikki edelliset puhemiehet olivat olleet miehiä. Vasta nykyinen johtaja Marja Louhela saa kunnian käyttää sukupuolineutraalia titteliä. Eduskunnan puhemies on vastaisuudessa Eduskunnan puhehenkilö.

Arvonimi- ja tehtäväluettelo näiltä vääriltä raiteilta löytyy muun muassa oikeuslaitoksesta, jonka olisi pitänyt puuttua naisia loukkaavaan käytäntöön ajat sitten. Nykyajalle on tyypillistä se, että korkeimmat lainvalvojatkin ovat laiminlyöneet tehtävänsä. Eduskunnan oikeusasiamies on loukkaus niin naisia kuin miehiäkin kohtaan. Miehet joutuisivat kärsimään siitä, että kaikki väärätkin päätökset olisi pantu miesten piikkiin, jollei Aamulehden tarttuminen tähän vääryyteen olisi ottanut tulta. Eduskunnan oikeusasiain ajaja onkin luonnollinen ratkaisu tähän pulmaan.

Mauton maaherra-nimitys jäi sentään unholaan samalla hetkellä kun maaherrat ja läänit poistuivat takavuosina puhelinluetteloista..

Paljon on pohdittu myös lautamiesten arvovallan hupenemista oikeuslaitoksen rappiosta keskusteltaessa. Vaikeimmat ja sitkeimmät jutut joudutaan ratkaisemaan Haagin tuomioistuimessa, jossa tuomareita puhutellaan arvonimellä Sir. Se kattaa sekä miehet että naiset.

Suomessa on ratkaisematta edelleen, kuinka kaikkein alimman asteen tuomareita jatkossa nimitellään. Luontevimmalta tuntuu nimitys lautaihminen, jos kohta lautakansalaisellakin on laajaa kannatusta.

Ainoa alue, jossa sukupuolineutraali nimittely on ollut jo kauan käytössä, on urheilu.

Pelaajat ovat jääkiekkoilussa olleet siitä asti jätkiä kun leijonien rinnalle ei hyväksytty naarasleijonia. Koripalloilijat ovat tästä lähtien sukupuolesta riippumatta susia ja jalkapalloilijat huuhkajia. F1-ajajien joukossa ei ole aikoihin ollut naisia, joten selostajien huutokilpailussa kaikki ovat yksimielisiä siitä, että ajajat ovat herroja. Kun naisaalto ajautuu näihin ympyröihin, Aamulehdellä ja Yleisradiolla on taas tiukan miettimisen paikka.

MARTTI HUHTAMÄKI

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.