Kolmannes venevahingoista sattuu veneilykauden ulkopuolella

PIdä veneestäsi huolta myös veneilykauden päätyttyä.

Läheskään kaikki venevahingot eivät tapahdu vesillä, paljastavat vahinkotilastot. Syys–huhtikuun aikana sattuu jopa noin kolmannes kaikista venevahingoista. Tässä vinkit, miten pidät veneestäsi huolta myös veneilykauden päätyttyä.

Veneille sattuu vahinkotilastojen mukaan yllättävän paljon vahinkoja aktiivisen veneilykauden ulkopuolella.

– Syksyllä tyypillisiä ovat veneen telakoinnissa sattuvat vahingot, jotka johtuvat usein kiinnitysten pettämisestä tai huolimattomasta kiinnittämisestä. Talviteloilla olevia veneitä koettelevat luonnonilmiöt, kuten kovat sateet ja myrskytuulet, tai ne joutuvat varkauden tai ilkivallan kohteeksi, listaa Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen.

Luonnonilmiövahinkoja voi ehkäistä veneen huolellisella telakoinnilla ja suojauksella. Kannattaa varmistaa, että venettä suojaava pressu tai pressukatos kestää kovankin tuulen aiheuttamat puuskat sekä pitää veden ja lumen ulkopuolella.

– Veneen suojapeitteessä on tärkeää olla harja, jotta lumi pääsee liukumaan pois eikä kerry peitteen päälle, jossa sen paino voi rikkoa pressun. Pienen veneen suojapressua ei kannata kiinnittää pukin tukipuihin, sillä kovalla tuulella pressu voi irrottaa tukipuut ja vene voi kaatua. Lisäksi ilman pitää aina päästä kiertämään veneessä pressun alla, jotta puupinnat ja tekstiilit eivät homehdu, neuvoo Virtanen.

– Erityisesti myrskyjen ja rankkojen sateiden jälkeen on hyvä käydä vielä varmistamassa, että vene on säilynyt kunnossa.

Tee varastamisesta vaikeaa

Veneiden moottoreita varastetaan talvella veneilykautta enemmän. Moottoreita, moottorien alaosia ja potkureita varastetaan erityisesti pienemmistä veneistä, isompiin veneisiin puolestaan voidaan murtautua elektroniikan, kuten plotterin, perässä.

Pitkäkyntisten välttämiseksi turvallisimmat talvehtimispaikat veneille ovat lukituissa sisätiloissa, lukitun portin takana tai omalla pihalla valvonnan alla.

– Veneen sijoituspaikassa kannattaa miettiä, miten potkurin ja ulkoperämoottorin varastamisesta tekisi mahdollisimman hankalaa, esimerkiksi sijoittamalla veneen aivan seinän viereen tai asettamalla kahden veneen peräpeilit vastakkain. Tyhjennä myös vene aina kaikista arvokkaista tavaroista ennen telakointia. Perämoottori kannattaa mieluiten irrottaa ja säilyttää kokonaan lukitussa tilassa, vinkkaa Juha T. Virtanen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.