Varovaisuutta tarvitaan jatkossakin

Eemeli Peltonen

Suomen onnistumisesta koronapandemian hallinnassa on keskusteltu runsaasti viime viikkoina. Hallituksen ja viranomaisten tekemät ratkaisut ovat saaneet osakseen toisinaan rajuakin kritiikkiä. Tosiasiat kuitenkin osoittavat, että rajoitustoimet ovat hidastaneet koronaviruksen leviämistä.

Rajoitustoimien avulla on myös onnistuttu turvaamaan terveydenhuollon kantokyky ja suojelemaan riskiryhmiin kuuluvia kansalaisia, jotka ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Vastaavaan ei ole pystytty läheskään kaikkialla, mistä kertovat erittäin surulliset uutiset eri puolilta maailmaa.

Toukokuussa hallitus ilmoitti ryhtyvänsä purkamaan asteittain laajoja rajoitustoimia. Näkyvin ensiaskel kohti rajoitustoimien purkamista oli päiväkotien ja koulujen avaaminen. Kesäkuun alusta alkaen myös ravintoloita ja julkisia kokoontumisia koskevia rajoituksia on tarkoitus lieventää.

Mahdollisuus rajoitustoimien asteittaiseen purkamiseen on osoitus Suomen onnistumisesta koronakriisin hallinnassa sen ensimmäisessä vaiheessa. Vielä on tietysti ennenaikaista tehdä lopullisia johtopäätöksiä Suomen onnistumisesta koronakriisissä, koska kriisi ei ole vielä ohi.

Asiantuntijoiden arviot vaihtelevat siitä, kuinka pitkään rajoitustoimia on tarkoituksenmukaista jatkaa. Lienee kuitenkin selvää, että osa rajoitustoimista on voimassa vielä pitkään. Tartuntatilanteen äkillinen muutos huonompaan suuntaan voi niin ikään johtaa joidenkin rajoitusten palauttamiseen.

Jotta koronapandemian hallinnan seuraavissakin vaiheissa onnistuttaisiin, meiltä jokaiselta vaaditaan edelleen varovaisuutta ja harkintaa. Vaikka rajoitustoimia nyt puretaankin, tulee vastaisuudessakin huolehtia riittävistä turvaväleistä ja käsihygieniasta sekä pidättäytyä tarpeettomista kokoontumisista.

Yksi perusasia ei nimittäin tule muuttumaan koronapandemian hallinnassa. Voimme omilla toimillamme vaikuttaa ratkaisevasti siihen, millaiseksi koronatilanne kehittyy Suomessa. Tähän asti suomalaiset ovat osoittaneet hyvää harkintaa vaikeassa tilanteessa. Pidetään siitä kiinni jatkossakin.

Eemeli Peltonen

Kirjoittaja on Järvenpään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd.)

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.