Hyytyikö auto pakkasessa? Muista muutama nyrkkisääntö

Auton akun lataustiheys riippuu täysin kuskin ajotavoista.

Auton hyytyminen ja käynnistymisongelmat pakkasella ovat monille tuttua, ja useimmiten ne johtuvat akun puutteellisesta kunnossapidosta. Akun elvyttäminen käy helpoiten akkulaturilla.

Auton akun lataustiheys riippuu täysin kuskin ajotavoista. Mikäli ajaa yleensä vain lyhyitä matkoja kaupunkiajoa, kannattaa akkua ylläpitoladata usein. Lisäksi akku pitäisi ehdottomasti ladata aina ennen lomamatkalle lähtemistä. Mikäli huono tuuri kuitenkin käy ja akun lataus tyhjenee vaikkapa pidemmän ajomatkan aikana, saa nopean ja tehokkaan avun kannettavasta apukäynnistimestä. Myös käynnistyskaapelit voi olla hyvä hankkia, sillä niillä voi paitsi ottaa vastaan apua, myös auttaa muita.

Latausta myös muille akuille

Myös veneen, moottoripyörän, lumilingon, ruohonleikkurin ja muiden koneiden akku tulee ladata aina välillä, varsinkin silloin, kun sille ei ole vähään aikaan käyttöä. Puutteellinen akun huolto voi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, että akun joutuu vaihtamaan uuteen turhan usein.

Ensinnäkin akku pitäisi ladata ennen sen säilytykseen siirtämistä. Vaikka nykyaikaisten akkujen itsepurkautuminen on vähäistä, olisi akku hyvä ladata pari kertaa pidemmän säilytyksen aikana. Mikäli akun jännite on laskenut 12,4 volttiin tai sen alle, akku täytyy ladata.

Mikäli haluaa päästä vähemmällä tai ei luota omaan muistiinsa latauskertojen suhteen, voi hankkia elektronisen, niin kutsutun älylaturin, joka voi olla jatkuvasti päällä ja huolehtii ylläpitolatauksesta ilman valvontaa. Perinteisellä laturilla saa ladattua jo pitkällekin purkautuneen akun, kun taas älylaturi ei siihen pysty. Kuten mainittua, älylaturin latausta ei tarvitse valvoa, mutta perinteinen laturi tarvitsee valvontaa, ja lataus on lisäksi lopetettava manuaalisesti, jotta akku ei ylilataudu. Älylaturi sopii myös useamman akkutyypin – lyijy-, AGM- ja geeliakkujen – lataamiseen, kun taas perinteisellä laturilla ei voi ladata lainkaan geeliakkuja.


Muista puhdistus ja oikea säilytyslämpötila

Akku pitäisi myös muistaa puhdistaa ennen sen varastoon siirtämistä. Lika ja kosteus voivat johtaa pieniin virtavuotoihin, eli nk. ryömintävirtaan, joka lisää akun latauksen itsepurkautumista. Puhdas akku ja puhtaat akkunavat/-kengät ehkäisevät ryömintävirran syntymistä. Lisäksi navat voi rasvata akkunaparasvalla.

Akkuja ei saa säilyttää liian kylmässä paikassa, jotta ne eivät jäädy. Säilytyspaikka ei saa kuitenkaan olla liian kuumakaan. Mitä korkeampi lämpötila on, sitä nopeammin akun lataus purkautuu. Nyrkkisääntönä voi pitää, että itsepurkautuminen vähentyy puolella jokaista kymmentä viileämpää astetta kohden. Ihanteellinen säilytyslämpötila on lähellä nollaa, ja paikan tulee lisäksi olla kuiva. Esimerkiksi autotalli toimii hyvänä säilytyspaikkana.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.