
Lintujen talviruokintapaikka omalla pihamaalla tarjoaa mukavan mahdollisuuden päästä seuraamaan tarkemmin, mitä lintujen maailmassa tapahtuu. Ehkäpä samalla pääsee myös bongaamaan itselleen aivan uuden lintulajin. Pian alkaa olla myös aika ripustaa linnunpönttö paikoilleen, mikäli haluaa siihen asukkeja tulevana kesänä.
Monipuolista ravintoa linnuille
Lintujen ruokaa voi ostaa nykyään lähes mistä tahansa kaupasta. Monet lintulajit syövät mielellään auringonkukansiemeniä, mutta kaikki eivät saa kunnolla kuorittua niitä. Siksi ruokintapaikalle kannattaakin lisätä monipuolisempaa tarjontaa: talipalloja, maapähkinöitä, silavaa, kuivattua kookosta ja hedelmiä.
Kesäisin lintujen ruoasta on yleensä ylitarjontaa. Useimmat pikkulinnut syövät silloin matoja ja hyönteisiä, jotka ovat ravinteikkaampia kuin siemenet ja marjat. Siitä ei ole toki haittaa, että ruokkii lintuja myös kesäisin. Kesäruokinnasta hyötyvät varsinkin aikuiset linnut, sillä tällöin niillä on paremmin aikaa etsiä «oikeaa» ruokaa poikasilleen.
On hyvä myös huomioida, että linnut piiloutuvat mielellään syödessään. Olisikin hyvä, jos ruokintapaikka olisi puskien ja puiden läheisyydessä, jotta linnut pääsisivät suojautumaan vihollisilta, kuten petolinnuilta ja kissoilta.
Aika laittaa linnunpönttö paikoilleen
Alkukeväästä on hyvä hetki ripustaa linnunpönttö pihapuuhun. Mitä aiemmin linnunpöntön laittaa, sitä suuremmat mahdollisuudet on, että se saisi asukkeja vielä samana vuonna – ja vieläpä lintupesueen. Jo maaliskuun lopussa talitiaiset voivat hyvin asettua pönttöön taloksi ja ryhtyä pian munimaan.
Nykyaikainen metsätalous on saanut aikaan sen, että luonnon tarjoamat omat pesintäpaikat ovat valitettavasti vähentyneet. Sillä onkin iso merkitys monille lintulajeille, jos niillä on mahdollisuus päästä pesimään linnunpönttöön.
Linnunpöntön voi hankkia valmiina, mutta sellaisen voi nikkaroida helposti myös itse vain muutamaa lautaa ja muutamia lisätyökaluja käyttäen. Linnunpöntön rakentaminen onnistuu myös amatöörinikkaroijalta, ja se on mukavaa koko perheen ajanvietettä.
Lentoaukon voi tehdä pönttöön esim. säädettävällä poralla. Perinteisessä pikkulinnuille, kuten sini- ja talitiaisille ja kirjosiepoille, soveltuvassa pöntössä on halkaisijaltaan 32 mm:n aukko. Vähän isompi pönttömalli, jossa on 50 mm:n lentoaukko, on hyvä puolestaan kottaraisille, peipoille ja varpusille. Kannattaa miettiä jo etukäteen, minkä lintulajin toivoisi käyttävän pönttöä ja päättää lentoaukon ja itse pöntönkin koko sen perusteella.
On muutama seikka, jotka kannattaa huomioida linnunpönttöä kiinnittäessä: Sitä ei esimerkiksi saisi ripustaa suoraan etelän suuntaan. Auringonpaisteella pönttö voi päästä lämpenemään liikaa, ja se voi johtaa linnunpoikasten kuolemaan. Pöntön tulisi lisäksi nojata hieman eteenpäin, jotta poikasten on helpompi päästä pois pesästä, ja katon olisi hyvä olla ulkoneva, jolloin se suojelee pesuetta sateelta ja erilaisilta varislinnuilta. Aiemmin laitettiin usein istumaorsi pöntön ulkopuolelle, mutta sitä ei enää suositella. Se voi nimittäin houkutella variksen istumaan ja odottamaan, että pienet linnunpoikaset ilmaantuisivat lentoaukon luo.
Lähde: Biltema