Matkailutrendinä löhöilyn sijaan aktiviteettilomat

Se, mitä suomalaiset matkoiltaan haluavat, on muuttumassa.

Eksoottiset kaukokohteet kasvattavat eniten suosiotaan

Kaukokohteiden suosio on kasvamassa entuudestaan. Vuonna 2017 eniten kasvua tapahtui Afrikan mantereelle, jonne varattiin yli 50% enemmän matkoja kuin vuotta aikaisemmin. Myös Väli-Amerikan, Karibian ja Lähi-Idän matkat kasvattivat suosiotaan. Ainoa kaukokohde, jonne oli vuonna 2017 hieman laskeva trendi, oli Pohjois-Amerikka.

– Afrikan suosion kasvu ei ole yllättänyt meitä. Afrikasta on tullut viime vuosina entistä lähestyttävämpi kohde, ja sitä ei koeta enää samalla tavalla ”pelottavana” tai ”tuntemattomana” kohteena, kuin ehkä vielä muutamia vuosia aikaisemmin. Monipuoliset aktiviteetit ja villi luonto ovat Afrikan ehdoton vetonaula. Etenkin Afrikan erilaiset kiertomatkat, vapaaehtoistyöt sekä safarit ovat koko ajan suositumpia, kommentoi KILROY Finland Oy:n kaupallinen johtaja Juuso Klemola.

Suosituimpia kohteita Afrikassa ovat Etelä-Afrikka, Tansania ja Namibia. Myös matkat Sambiaan, Keniaan, Beniniin, Marokkoon ja Mauritiukselle ovat kasvussa.

Merkityksellisen matkustamisen suosio on kasvamassa

Jos ennen haluttiin helppoon lomakohteeseen löhöilemään, nyt suositaan aktiviteettejä, harrastuksia, tutkiskelua, oppimista, auttamista, vapaaehtoistöitä, sosiaalista kanssakäymistä ja teemamatkoja. Matkoilla halutaan entistä enemmän tehdä jotain ennenkokematonta, hyödyllistä tai avartavaa, josta jää muutakin käteen kuin rusketusrajat.

– Hyvänä esimerkkinä tästä on muun muassa vapaaehtoistöiden kasvava kysyntä, etenkin väli-Amerikkaan, mutta myös Aasiaan ja Afrikkaan. Tämän lisäksi niin sanottujen työlomien (Working Holiday) kysyntä kasvaa tasaisesti, kommentoi Klemola.

Myös erilaisten harrastusten ja kuntoilumuotojen kokeilu sekä harjoittaminen matkakohteessa on suositumpaa. Erilaiset fitness-matkat, jooga-matkat ja surffi-leirit ovat kaikki kovassa kysynnässä, ja koko ajan suositumpia.

Aasia ja Eurooppa edelleen suomalaisten suosiossa

Aasian kohteet ja Eurooppa ovat jo pitkään olleet suomalaisten suosiossa, ja matkustajamäärät jatkavat edelleen kasvuaan. Eurooppa on suomalaisten tuttu kestosuosikki kesäkuukausina, ja Aasiaan lähdetään talvea pakoon. Aasian suosituimmat kohteet Thaimaa ja Indonesia ovat niin nuorten kuin vanhempienkin mieleen. Euroopan kohteista vuonna 2017 eniten suosiotaan kasvatti Portugali. Aasian kohteista Sri Lankasta ja Malediiveista näyttää tulevan 2018 vuoden hittikohteet. Euroopan kesän 2018 suosikiksi näyttäisi muodostuvan uusi vapaaehtoistyöprojekti Kreikassa, jossa pääsee osallistumaan merikilpikonnien suojeluun.

Kaukokohteisiin pääsee nykyistä helpommin

Matkustajamäärien kasvu on tietenkin seurausta monesta asiasta. Muun muassa lentoliikenteen kasvava kilpailu on johtanut siihen, että kaukokohteisiin pääsee Helsingistä nykyisin helpommalla ja halvemmalla kuin aikaisemmin. Valinnanvaraa riittää, ja myös yleinen talouden positiivinen markkinanäkymä innostaa nyt suomalaisia toteuttamaan matkaunelmiaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.