Aurinko, lämmin kesäilta ja maukas grilliruoka – mikä ihana yhdistelmä! Grillijuhlat omalla pihamaalla perheen ja ystävien kanssa ovat mukavaa ajanvietettä ja nauttimista yhdessäolosta ja ennen kaikkea hyvästä ruoasta.
Sään yhtäkkinen lämpeneminen on saanut ihmiset kaivamaan grillit talviteloiltaan, ja ehkä grillikauden avajaisiakin on jo vietetty useassa osoitteessa.
Vuoden 2018 grillaustrendeinä raakamakkarat, pintamaustaminen ja hedelmät
K-ryhmä tutki oston asiantuntijoiden, myyntidatan ja keväällä tehdyn selvityksen avulla suomalaisten grillaustottumuksia. K-ryhmä ennustaa, että kesäkauden 2018 hiteiksi nousevat raakamakkarat, pintamaustaminen ja hedelmien grillaaminen.
Grillaustrendeissä näkyvät kansainvälisyys ja itse tekeminen. Erityisesti alkukesästä suomalaisille maistuvat makkarat. K-ryhmän asiantuntijoiden mukaan makkaroissa myyntiään tulevat kasvattamaan tänä kesänä erikoismakkarat. Tätä näkemystä tukevat myös tulokset K-ryhmän teettämästä selvityksestä*, jopa 33 % suomalaisista grillaisi mieluiten raakamakkaroita.
Grillaavat kuluttajat maustavat lihan aikaisempaa useammin joko rubeilla tai muilla pintamausteilla tai marinadeilla.
Kasvisten osalta grilliin laitetaan erilaisia kasviksia laajasti: hampurilaispihvi korvataan vaikkapa munakoisolla, kesäkurpitsalla tai portobellosienellä, ja kasviksia käytetään monipuolisesti myös lisäkkeinä.
Grillaustrendit 2018
Liha:
• Raakamakkarat, maustetut makkarat (myös vihanneksia tai juustoja sisältäviä makuvaihtoehtoja)
• Valmiit lihavartaat broilerista ja porsaanlihasta. Lihavartaissa maistuvat Aasian maut ja American BBQ
• Erikoisleikkuut naudan lihassa (tomahawk, picanha, flank steak)
• Hampurilaispihvit rotukarjan jauhelihasta tai muusta laadukkaasta jauhelihasta
• Porsaanlihatuotteista yleisimmin grilliin pääsevät edelleen marinoidut ja marinoimattomat porsaan ulkofilee- ja kasslerpihvit
• Porsaankyljykset
• Tuotteet, joissa mukana pakkauksessa myös lisäkkeet ja kastikkeet
• Broilerin osalta kasvussa koko siipikarjan tuoteryhmä
• Broilerin fileepihvit säilyttävät paikkansa myydyimpien broilertuotteiden kärjessä grillisesongissa
• Voimakkaimmin tällä hetkellä kasvavat kokonainen broileri ja paistileikkeet
• Slow grilling eli hidas kypsentäminen grillillä pitkää kypsentämistä vaativissa rasvaisemmissa tai luullisissa ruhonosissa on edelleen kasvussa. Erilaisten ribsien ja muiden luullisten lihojen myynnin odotetaan edelleen jatkavan kasvuaan
• Karitsa
Kala:
• Savustaminen, kokonaiset kalat
• Ruodottomat kalatuotteet
• Tuotteet, joissa mukana pakkauksessa myös lisäkkeet ja kastikkeet
Kasvikset:
• Hedelmien grillaaminen, esimerkiksi nektariinit, ananas ja avokado
• Koko kasvin hyödyntäminen naatteineen
• Hampurilaiset: väliin laitetaan munakoisoa, kesäkurpitsaa, portobellosieniä tai muita kasviksia
• Kasvisten savustaminen
Lähde: Kesko