Dannylle ja Karita Mattilalle hieno kunnianosoitus

Musiikkimuseo Fame avasi osin uudistuneena ovensa torstaina 29.4. kaupunkikeskus Triplassa Pasilan aseman kupeessa Helsingissä koronarajoitusten sallimissa puitteissa. Museo julkisti fyysisen näyttelyn siivittämänä Suomen musiikin kunniagallerian yhdeksän uutta valintaa mukaan lukien musiikkineuvos Danny ja oopperadiiva Karita Mattila.

Museovieraita viihdytetään myös nykyaikaisella multimediainstallaatiolla, joka avaa uudesta kulmasta säveltäjämestari Jean Sibeliuksen syvää luontosuhdetta yhdistäen hänen musiikkiinsa luonnon ja kaupungin äänimaailmaa ja maalaustaiteen kultakauden (n. 1880-1910) teoksien visuaalisia elämyksiä. Instant Kuusi -näyttely perustuu kulttuuriorganisaatioiden avoimeen dataan ja digitaaliseen sisältöön.

Suomen musiikin kunniagallerian valintakomitea on ministeri Lauri Tarastin johdolla valinnut galleriaan ja sen uudistuneeseen näyttelyyn uusina musiikin sankareina Dannyn ja Mattilan lisäksi Laila Kinnusen, Einojuhani Rautavaaran, Martti Talvelan ja Juha ”Junnu” Vainion sekä Apocalyptican, Harmony Sistersin ja Värttinän.

-Kunniagallerian uusi päänäyttely suunniteltiin ja toteutettiin Jenny ja Antti Wihurin rahaston apurahan turvin. Ainutlaatuisia erityispiirteitä näyttelylle antaa kunniagalleriaan valittujen uusien jäsenien sekä heidän jälkeläistensä ja läheistensä iso panos. Merkittävässä roolissa ovat olleet myös Suomen kansallismuseon, Musiikkiarkisto ja Helsingin kaupunginmuseo tutkija Jere Jäppisen johdolla, kiitteli Famen toimitusjohtaja Olli Ilmolahti.

Sibeliuksen tulitikkurasia herää eloon Famessa

-Taiteilijakaksikko Kaxkaxin eli Thu Nguyenin ja Valtteri Wikströmin suunnittelema ja toteuttama Instant Kuusi -multimediainstallaatio pohjautuu pianisti Matleena Nymanin tuoreeseen tulkintaan Sibeliuksen Kuusesta hänen kotiflyygelillään Ainolassa. Yle on tuottanut teoksen yhteistyössä Ainolan kotimuseon, Kansallisgallerian ja Musiikkimuseo Famen kanssa.

-Kerrotaan, että Jean Sibeliuksella oli matkoillaan mukana sammaltäytteinen tulitikkurasia inspiroimassa sävellystyötä. Halusimme rakentaa museoon interaktiivisen tulitikkurasian, salaperäisen soivan metsän, taustoitti Ylen tuottaja Katri Henriksson yleisölle avattua elämysnäyttelyä.

Suomen musiikin kunniagalleria julkisti 2019 ensimmäiset 14 valintaansa. Aino Ackté, Reino Helismaa, Konsta Jylhä, Katri Helena, Toivo Kärki, Juice Leskinen, Georg Malmstén, Kaija Saariaho, Esa-Pekka Salonen, Jean Sibelius ja Olavi Virta sekä Dallapé, Nightwish ja Hurriganes ovat muodostaneet komean kokonaisuuden suomalaisen musiikin historiaa ja nykypäivää Musiikkimuseo Famen sieluna. Kaikki edellä mainitut säilyvät mukana kunniagalleriassa samalla kun uudet yhdeksän valintaa esitellään monimuotoisesti ja arvokkaasti.

Jukka Suomela

 

Karita Mattila on valloittanut maailman oopperaestradit ja nyt hän nousee yhdeksi Suomen musiikin kunniagallerian tähdistä. Kuva: Marica Rosengård / HarrisonParrott

Danny valittiin Suomen musiikin arvostettuun kunniagalleriaan Jean Sibeliuksen ja muiden legendojen rinnalle. Kuva: Sakari Röyskö / EMG

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.