Vantaa pyrkii edistämään perheasuntojen rakentamista

Asuntojen pinta-alojen vaadittu jakauma kerrostalohankkeissa Vantaalla vuoden 2024 alusta lähtien. Ikkunaruutujen määrä kuvaa asuntojen määrän jakautumista 30 asunnon kerrostalokohteessa.

Asuntojen koon sääntely uudistuu Vantaalla.

Vuoden 2024 alusta lähtien uusissa asuinkerrostalohankkeissa enintään 30 prosenttia saa olla alle 35 neliömetrin kokoisia asuntoja.

Uudella neliöperusteisella sääntelyllä Vantaan kaupunki pyrkii hillitsemään pienten asuntojen suurta osuutta uusissa kerrostaloissa ja tuottamaan kohteisiin riittävästi myös tilavampia perheasuntoja.

Kaupungin mukaan sääntelyn vaikutukset alkavat näkyä valmistuvassa tuotannossa aikaisintaan vuonna 2027. Vantaan kaupunginhallitus hyväksyi esitetyn linjauksen kokouksessaan 18.9.2023.

– Vantaan kaupunki sääntelee 1.1.2024 lähtien maankäyttösopimuksissa ja tarvittaessa asemakaavoissa kerrostaloasuntojen pinta-alaa siten, että asuntohanketta kohden korkeintaan 30 prosentissa saa olla pinta-alaltaan alle 35 neliömetrin asuntoja ja vähintään 30 prosenttia on oltava pinta-alaltaan vähintään 65 neliömetrin tai suurempia asuntoja, tiedotti kaupunki.

– Lisäksi vähintään 10 prosenttia kohteen asuntojen kokonaismäärästä tulee olla 80 neliömetrin tai suurempia asuntoja. Samalla sääntelyä vapautetaan hieman siltä osin, että huonemäärä ei enää ole rajoittava tekijä, kun sääntely perustuu pelkästään asuntojen pinta-alaan.

Kaupungin omassa tontinluovutuksessa ja tontinluovutuskilpailuissa vaatimukset kerrostalo- tai muiden asuntojen pinta-alan sääntelylle voivat olla edellä esitettyjä ehtoja tiukempia ja esimerkiksi vähimmäisneliömäärää voidaan nostaa tai isompien asuntojen prosenttiosuutta lisätä. Tällaiset poikkeukset tuodaan esityksinä päätöksentekoon Vantaan kaupunkitilalautakuntaan.

Kaupunki perustelee uutta sääntelyä sillä, että viime vuosina Vantaalle on rakentunut hyvin paljon pieniä asuntoja.

Uusista kerrostaloasunnoista yli puolet on ollut yksiöitä. Asuntojen keskipinta-ala on ollut laskusuunnassa koko viime vuosikymmenen ajan.

Kaupunki on säännellyt kerrostalojen huoneistotyyppijakaumaa vuodesta 2018 lähtien.

Nykyisen linjauksen mukaan asuinkerrostalokohteesta enintään 30 prosenttia saa olla yksiöitä ja vähintään 30 prosenttia tulee olla kolmioita tai sitä suurempia asuntoja.

– Nykyinen ohjaus on auttanut jo tuottamaan monipuolisemmin eri huoneistotyyppejä, mutta koska siinä ei ole otettu kantaa neliömäärään, on esimerkiksi kolmioidenkin pinta-ala saattanut jäädä hyvin pieneksi, kertoo asumisasioiden päällikkö Elisa Ranta Vantaan kaupungilta.

– Erikokoisten asuntojen rakentuminen on tärkeää, jotta asuntokanta alueella tarjoaa vaihtoehtoja eri elämäntilanteissa ja pystytään varmistamaan asuntotarjonnan monipuolisuus myös tulevaisuudessa. Monipuolinen asuntotuotanto ehkäisee myös alueiden eriytymistä, Ranta jatkaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.