Tanssitaiteilija Sanna From nauttii seniori-ikäisten tanssiryhmän vetämisestä: ”Koen olevani etuoikeutettu”

Tässä Sannan ohjaama ryhmä esittää tanssin, jonka nimi on Punainen lanka.

Sanna From on koulutukseltaan tanssipedagogi. Häntä kiinnostaa erityisesti tanssin sosiaaliset mahdollisuudet.

– Minusta on mahtavaa työskennellä ihmisten kanssa, jotka eivät syystä tai toisesta pääse vallan keskiöön, kuten esimerkiksi lapset, nuoret, vanhukset, vammaiset ja maahanmuuttajat. Keskeistä minulle on taiteen tuominen sinne, missä sitä ei ole totuttu näkemään tai missä se ei kuulu arkeen.

Sanna onkin viime vuosina työskennellyt pääasiassa kouluilla, päiväkodeissa ja vanhusten palvelukeskuksissa. Vantaalla Sanna ohjaa muun muassa nykytanssikurssia seniori-ikäisille. Millaista on ohjata seniori-ikäisten nykytanssikurssia?

– Aivan mahtavaahan se on, antoisaa ainakin minulle, Sanna aloittaa iloisesti nauraen.

– Ikääntyvät kehot ovat erityisen kauniita, sillä niissä näkyvät elämän jäljet ja kokemukset. Koen olevani etuoikeutettu, kun saan työskennellä näiden upeiden tanssijoiden kanssa, hän lisää.

Tanssiteatteri Raatikon Ryhdikkäät rypyt -nimisessä senioriryhmässä on tällä hetkellä 15 tanssijaa. Kaikki ovat naisia ja Sanna kertookin, että olisi mahtavaa saada joukkoon mukaan myös miehiä. Keille suosittelisit nykytanssikurssia?

– Kaikille, jotka kaipaavat kehon ja mielen yhdistävää luovaa ja iloista tekemistä. Ryhmässä on lämmin ja hyvä henki ja uskoisin, että siihen on helppo tulla mukaan. Jos olet liikuntarajoitteinen, mutta tanssiminen kiinnostaisi, ota rohkeasti yhteyttä. Kaikki voivat tanssia!

”Mitään ei tarvitse osata etukäteen, avoin mieli riittää”

Sanna kertoo, että tunnilla tehtävät koreografiat tehdään aina osallistujien kunto ja kyvyt huomioiden.

– Tämän hetkisillä osallistujilla on esimerkiksi perusliikuntakyky eli kenelläkään heistä ei ole apuvälineitä. Olemme tehneet vauhdikkaitakin liikkeitä kuten esimerkiksi hyppyjä, mutta korostan aina, että jokainen tekee liikkeet omien kykyjensä ja vointinsa mukaan. Kaikkea voidaan soveltaa ja mitään ei ole pakko tehdä. Käytän opetuksessani hyvin paljon improvisaatiota, jossa lähtökohtana on oma keho ja sen mahdollisuudet, 2000-luvun alusta asti tanssin kentällä toiminut Sanna kertoo.

– Ryhdikkäiden ryppyjen tunneilla painotan luovaa omista lähtökohdista syntyvää tanssia, joihin ohjataan selkeiden, helppojen harjoitusten kautta. Tavoitteena ei siis niinkään ole ulkoisen muodon opettelu kuin oman kehon tuntemuksen lisääminen ja luovaan toimintaan virittyminen. Mitään ei tarvitse osata etukäteen, avoin mieli riittää.

Seniori-ikäisten nykytanssiryhmä esiintyy useissa tapahtumisssa kevään aikana. Kevään tulevia esiintymisiä pääsee ihailemaan esimerkiksi sunnuntaina 29.4. tanssin päivän tapahtumassa kauppakeskus Jumbossa klo 13-14. Ryhmä esiintyy myös 2.5. Oopperan teetanssiaisissa Kansallisoopperassa, 3.5. Myyrinkodissa sekä lauantaina 12.5. noin klo 13 Tikkurilassa Vantaan Sun-festivaaleilla. Seniori-ikäisten nykytanssiryhmä on myös mukana elokuussa yhteisötanssifestivaaleilla.

Jos tanssiryhmään osallistuminen kiinnostaa, niin tiedustelut voi osoittaa osoitteeseen raatikko@raatikko.fi tai soittamalla numeroon 09-873 2306.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.