Marttailloissa opetellaan uusia taitoja ja nautitaan yhdessäolosta

Kaikki ovat tervetulleita marttojen kirjastossa järjestettävään käsityöiltaan.

Kartanokosken martat kokoontuvat tiistaisin aina kahden viikon välein. Marttailtojen aikana voidaan joko opetella teeman muokaisia taitoja tai viettää aikaa vapaamuotoisemmin. 

– Esimerkiksi Pointin kirjaston kaikille avoimissa käsityöilloissa tärkeintä on yhdessäolo ja rupattelu, tosin joskus niissäkin on mahdollista oppia ohjatusti jokin uusi tekniikka. Teemallisissa illoissa laitetaan ruokaa, retkeillään ja liikutaan, askarrellaan tai opitaan uusia kädentaitoja, Kartanokosken marttojen puheenjohtaja Karoliina Junno-Huikari kertoo.

Seuraavan iltaman teemana on muun muassa valmistaa kolmen ruokalajin juhlamenu, jonka voi kokata kotona vaikka itsenäisyyspäivänä sukulaisille tai ystäville. Martoilta eivät puuhat tai ideat lopu. Tämän syksyn aikana he ovat esimerkiksi meloneet Vantaanjoella sekä valmistaneet itse luonnonkosmetiikkaa.

Karoliina kuvailee marttoja nuorekkaaksi ja aktiiviseksi yhdistykseksi. Suurin osa heidän jäsenistään ovat koululaisten äitejä.

– Olemme niin pieni yhdistys, että jokaisella jäsenellä on mahdollisuus vaikuttaa toimintaamme ja kertoa, mikä häntä kiinnostaisi tai millaisia iltoja hän voisi itse ohjata, hän kuvailee.

Tällä hetkellä Kartanokosken marttoja on noin 50. Mitä tulisi tehdä, jos haluaisi martaksi?

– Meihin voi tulla tutustumaan marttailloissa ja päättää sitten, miltä toimintamme tuntuu. Liittyminen tapahtuu netissä www.martat.fi. Tietoa meidän yhdistyksemme ja toiminnastamme löytää helposti myös meidän Facebook-sivuiltamme.

Marttojen vinkkejä jouluun

Joulu on jo melkein nurkan takana, olisiko teillä antaa meidän lukijoille hieman joululahjavinkkejä?

– Kaikenlaiset ruokalahjat ovat aina tervetulleita ja usein myös helppoja toteuttaa. Meillä on joulukuussa ilta, jolloin kokoamme ja koristelemme piparkakkutalon koko perheen voimin. Piparitalo on hieno lahja – jos sen vain raskii antaa lahjaksi, eikä halua ihastella sitä omassa kodissaan, Karoliina aloittaa.

– Ystävien kanssa voi järjestää illan, jolloin keitetään yhdessä sinappia, hilloa tai leivotaan pikkuleipiä ja paketoidaan ruokalahjat lopuksi kauniisti. Usein ystävällinen teko on se paras lahja – lupaus pestä ikkunat, hoitaa lasta, lähteä kävelylle kerran viikossa.

Junno-Huikari kuitenkin muistuttaa, että jouluvalmisteluista ei kannata ottaa paineita. Hän kertoo, että kynttilänvalossa kukaan ei huomaa, vaikka sohvan alle olisi jäänyt pölypalloja.

– Perinteet ovat tärkeitä, mutta niistä saa valita ne itselleen sopivimmat ja tärkeimmät. Martoille tärkeintä on iloita joulusta ja läheisistä, eikä vääntää marttyyrimielellä lanttulaatikkoa itsekasvatetuista luomukasviksista aattoa edeltävänä yönä, Karoliina summaa iloisesti.

Toimittaja, Ira Juvonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.