Taiteen yleissuunnitelma Aviapoliksen suuralueelle

kuvituskuva

Aviapoliksen suuralueelle on laadittu taiteen yleissuunnitelma, jonka tavoitteena on tarjota tulevaisuudessa Aviapoliksen katutilaan kiinnostavaa katseltavaa parhaimmillaan jopa 20 metrin välein.

Aviapoliksen suuralueen tuore taiteen yleissuunnitelma luo suuntaviivat ja raamit kehittyvän alueen julkiselle taiteelle. Osana taidesuunnitelmaa toteutettiin myös Taidepilotti-hanke, jossa neljä taiteilijaa visioivat alueen tulevaa taidetta.

– Aviapolis kehittyy tulevina vuosina nopeasti logistiikkapainotteisesta alueesta viihtyisäksi, vehreäksi, käveltäväksi ja pyöräiltäväksi keskukseksi ja asuinalueeksi. Visiona on kehittää alueesta kansainvälinen asuin- ja työpaikkakaupunginosa, jossa taide on läsnä. Aviapoliksen taiteen yleissuunnitelma on laadittu toteuttamaan tätä visiota, tiedottaa Vantaan kaupunki.

Taiteen yleissuunnitelmassa on määritelty Aviapoliksen taiteen kolme tavoitetasoa ja taiteen painopisteet.

Suunnitelman tavoitetasoihin sisältyy esimerkiksi kansainvälisiä maamerkkimäisiä WAU-teoksia sekä osallistamisen kautta tuotettua taidetta.

Taiteen painopisteissä puolestaan korostuvat muun muassa taiteen rooli osana kevyen liikenteen kulkureittejä, pysäköintihallien elävöittämiseen panostaminen ja Aviapoliksen eri alueiden erityispiirteiden korostaminen taiteen avulla.

– Taiteen yleissuunnitelmassa huomioidaan yhtenä keskeisenä ajatuksena kiinnostavuuden kehän periaate, jossa katutila tarjoaa jotain kiinnostavaa katseltavaa 20 metrin välein.

Osana taiteen yleissuunnitelmaa toteutettiin Taidepilotti-hanke, jossa neljä portfoliohaulla valittua taiteilijaa visioivat tulevaa taidetta Aviapoliksen eri alueille.

Valitut taiteilijat olivat Jasmin Anoschkin, Tapio Haapala, Anssi Kasitonni ja Timo Wright. Taidepilotissa taiteilijat saivat mahdollisuuden ideoida Aviapoliksen tulevaa taidetta ilman konkretian ja budjetin asettamia raameja. 

Taiteen yleissuunnitelman on laatinut Frei Zimmer Oy ja sitä on tehty yhteistyössä Vantaan kaupungin monialaisen ja poikkihallinnollisen ohjausryhmän kanssa. Työ aloitettiin kesällä 2021 ja se valmistui elokuussa 2022. Hanketta koordinoi Vantaan taidemuseo Artsi. Kaupunkilaiset osallistuivat taidesuunnitelman toteutukseen vastaamalla verkkokyselyyn.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.