Pitääkö tölkki pestä ennen roskikseen heittämistä? Kierrätys lähtee liikkeelle oikeanlaisesta lajittelusta

Lajitteluun liittyy yhä joitain epäselvyyksiä: pitääkö tölkit pestä ennen lajittelua, mitä muoveja voi laittaa muovinkeräykseen tai minne paistamisesta yli jäänyt rasva kuuluu?

HSY:n Kiitos kun lajittelet -kampanja tarjoaa tietoa lajitteluun liittyviin kysymyksiin. Kampanjan samanniminen tapahtuma saapuu Myyrmanniin 22.9., Itäkeskukseen 29.9. ja Selloon 6.10. Tapahtumissa voi tavata lajittelun asiantuntijoita ja testata omat lajittelutaitonsa. Lisäksi tietoa on tarjolla hankkeen nettisivuilla.

Jätteet saadaan hyötykäyttöön ainoastaan kierrättämällä

Ennen lajittelua maitopurkki kannattaa huuhdella kylmällä vedellä ja valuttaa, kun taas alumiinisen einesvuoan tyhjäksi kaapiminen riittää, pesua se ei tarvitse. Muovipakkauskeräys on tarkoitettu vain pakkauksille. PVC-muovi sen sijaan kuuluu sekajätteseen. PVC:n tunnistaa numerotunnuksesta 03. Paistorasva kannattaa imeyttää pannulta talouspaperiin ja heittää bioroskikseen – viemäriin rasva ei kuulu.

Lajitelluista roskista on mahdollista jalostaa jotain uutta: maitotölkeistä uusia kartonkipakkauksia tai -hylsyjä, lasipurkeista uusia lasipurkkeja tai -pulloja ja banaaninkuorista uusiutuvaa biokaasua energianlähteeksi.

Pääkaupunkiseudun sekajätteistä – siis siitä jätemäärästä, josta kierrätettävät materiaalit on lajiteltu pois – tuotetaan sähköä ja kaukolämpöä Vantaan Energian jätevoimalassa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.