Korsosta Fuengirolaan – Laura ja Taina pyöräilevät 4200 kilometriä muuttaakseen pyöräilyn asenteita

Korsolainen Laura Toukola ja ylöjärveläinen Taina Liekari ovat päättäneet pyöräillä 4200 kilometriä muuttaakseen pyöräilyyn liittyviä asenteita. Itseään tavallisiksi työmatkapyöräilijöiksi tituleeraava kaksikko kaipaa parannuksia suomalaiseen pyöräilykulttuuriin.

Yksi iso ongelma on pyöräilijoiden ja autoilijoiden välinen kunnioitus, joka tuntuu koko Suomessa olevan puolin sun toisin retuperällä.

– Facebookissa on ”Kusipäisten pyöräilijöiden pongausryhmä” ja liikenneraivo kukoistaa. Pyöräily on kuitenkin hyvää liikuntaa ja varteenotettava vaihtoehto luontomme suojelemiseksi, Laura muistuttaa.

Erityisesti Helsingissä ja Vantaalla liikenteeseen kaivattaisiin pyöräilijän kannalta parempia ohjeistuksia esimerkiksi suojateiden ylityksiin ja pyöräteiden osoittamiseen. Myös pyöräilijän vastuuta ja velvollisuuksia tulisi nostaa paremmin esiin: pyöräilijän on hyvä havainnoida myös omaa käyttäytymistään liikenteessä.

– Haluamme projektillamme saada aikaiseksi asennemuutoksia ja keskustelua pyöräilystä ja sen ekologisuudesta, Laura kertoo.

Mallia pyöräilykulttuuriin Espanjasta

Kaksikon huomiota ansaitseva projekti sijoittuu lopulta Espanjaan, jossa keli on toukokuussa Suomen säätä suotuisampi taivasalla matkustamiseen. Yhteensä 4200 kilometrin pyöräilymatka – ilman huoltojoukkoja – lähtee liikkeelle Fuengirolasta 21. toukokuuta. Tarkoituksena on pyöräillä Espanjan ympäri 50 päivässä.

– Espanjassa pyöräilijän tilanne on Suomea paljon parempi. Pyöräilijät kulkevat Suomen tapaan autoteillä, mutta Espanjassa autoilijan tulee väistää pyöräilijää. Ohitustilanteessa auton on ajettava puolentoista metrin päästä pyöräilijästä, Laura huomauttaa.

Espanjassa pyöräilijä on Lauran mukaan tasa-arvoinen osa liikennettä, kun taas Suomessa tuntuu, että pyöräilijä on aina jonkun tiellä. Joko autoilijan tai jalankulkijan.

Liikkeelle ekologisemman matkailun puolesta

Idea pyöräilyprojektiin on alunperin lähtenyt liikkeellä kaksikon halusta kiinnittää huomio luonnon roskaamisen vähentämiseen. Sekä Suomessa että Espanjassa kaupunkeja pidetään verrattain siistinä, mutta luontoalueet ovat saastuneet roskista.

– Haluamme kohdistaa huomion ekologiseen matkailuun ja muistuttaa, että matkaa voi taittaa auton tai lentämisen sijasta pyöräillenkin. Tulemme kuvaamaan matkan varrella paljon ja jakamaan kuvia alueiden siisteydestä ja muutenkin matkastamme sosiaaliseen mediaan. Ja huolehdimme siitä, että viemme kaikki roskamme roskikseen ja kierrätämme, Laura avaa.

Projekti on Lauralle ja Tainalle iso ponnistus. Kummallakaan ei ole merkittävää pyöräilytaustaa työmatkapyöräilyn lisäksi. Nyt takana on 4 kuukauden suunnittelutyö ja kunnonkohotusta.

– Tainan lähestyvät 50-vuotissyntymäpäivät innoittivat teemaamme: Espanjan ympäri on tarkoitus pyöräillä 50 päivän aikana. Lepopäiviä pidetään kerran viikossa, ja kuutena päivänä viikossa on tarkoitus polkea keskimäärin sata kilometriä, Laura kertoo.

Lauran ja Tainan valmistautumista voi seurata Facebookissa ja Instagramissa ja tulevaa matkaa myös espanja.com-sivustolla.

Kuva: Teemu Laitinen
Teksti: Loviisa Pihlakoski

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.