Vantaan kaupunginmuseo saa pysyvän ulkovalaistuksen

Kaupunginmuseosta tulee ensimmäisen julkinen rakennus Vantaalla, jossa on kattava julkisivuvalaistus.

Vantaan maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan lahja satavuotiaalle Suomelle on Tikkurilan vanhan asemarakennuksen eli nykyisen Vantaan kaupunginmuseon pysyvä ulkovalaistus. Kaupunginmuseosta tulee ensimmäisen julkinen rakennus Vantaalla, jossa on kattava julkisivuvalaistus.

Valaistusta juhlitaan kaikille avoimessa Valon juhlassa kaupunginmuseolla (Hertaksentie 1) tiistaina 5.12. kello 12 alkaen. Juhla huipentuu asemarakennuksen valojen kytkemiseen päälle kello 16. Tarjolla on kahvituksen lisäksi kurkistuksia rakennuksen historiaan, opastus nykyiseen näyttelyyn sekä Vantaan musiikkiopiston musiikkiesityksiä.

Tikkurilan punatiilisessä asemarakennuksessa toimi juna-asema vuodesta 1862 vuoteen 1978, ja se oli aikanaan seudun kookkain kivirakennus. Carl Albert Edelfeltin suunnittelemaa kolmikerroksista rakennusta ja sen asemakelloa tultiin ihastelemaan ympäri silloista Helsingin maalaiskuntaa. Vuodesta 1990 rakennuksessa on toiminut Vantaan kaupunginmuseo. Asema on Tikkurilan vanhin rakennus ja se on suojeltu valtakunnallisesti arvokkaana rakennuskulttuurikohteena.

Asemarakennuksen valaistus perustui 1800-luvulla kynttilöihin ja kaasulampuista siirryttiin Tikkurilassa sähkövaloihin vuonna 1911. Nyt 106 vuotta myöhemmin rakennuksen julkisivut yksityiskohtineen valaistaan energiatehokkailla ja nykyaikaisilla led-valaisimilla. Valaistuksen lämpimän valkoinen valo tuo esiin punatiilisen rakennuksen ominaisvärit. Valaisimien sijoittelulla ja valon suunnalla tuodaan esiin rakennuksen yksityiskohtia sekä koristeellisuutta, luomatta kuitenkaan liian kontrastista kokonaisuutta. Tasapainoinen valaistus nostaa arvorakennuksen esiin hienovaraisesti ja sen arvolle sopivalla tavalla.

Valon juhlan ohjelma:

Klo 12 – 16 Kurkistuksia kokoelmatietokanta Kirstiin
– Amanuenssi Stella Karlsson esittelee museon kokoelmatietokantaa ja museon kuva-arkiston toimintaa.

Klo 14:00 Sinivalkoinen kahvihetki
– Tarjoilemme päiväkahvit, joiden lomassa voi tutustua näyttelyyn

Klo 14:30 Hetki historiasta -esitelmä
– Rakennustutkija Anne Vuojolainen kertoo Tikkurilan vanhan aseman historiasta

Klo 15:00 Suomi100 -opastus Tunteiden kiitotielle
– Millaista on vantaalainen rakkaus? Miten se on muuttunut sadan vuoden aikana? Ilmaisella opastuksella tutustutaan monenikäisten ja -taustaisten vantaalaisten rakkaustarinoihin esineiden, kuvien ja paikkojen kautta.

Klo 16 Valon juhla
– Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilän puheen jälkeen kaupunginmuseon juhlavalaistus kytketään päälle Musiikkiopiston lauluesityksen säestämänä

Klo 16 – 17 Avoimet ovet
– Museon ovet ovat auki yleisölle normaalisti kello 17 saakka

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.