Vantaan Asunnottomien yössä saa hiustenleikkuun, ruokaa ja vaatteitta maksutta

Vantaallakin vietetään valtakunnallista Asunnottomien yötä 17.10. Tapahtumat keskittyvät Tikkurilaan. Asunnottomilla ja vähävaraisilla on mahdollisuus käydä ilmaiseksi hiustenleikkuussa ja saunassa. Tarjolla on myös maksutonta syötävää, kahvia ja täytekakkua sekä vaatteita jaossa.

– Asunnottomien yön tärkein tehtävä on vaikuttaa siihen, että asunnosta tulisi subjektiivinen oikeus. Jokaiselle kuuluu asunto, joko tuettuna asumisena tai ilman. On keksittävä ratkaisuja, miten lisätä edullista asuntotuotantoa, tiivistää Asunnottomien yön puheenjohtaja, Vahti ry:n sihteeri Ulla Pyyvaara.

– Uskon, että avaimet ratkaisuihin ovat olemassa, ne on vain saatava käyttöön eri toimijoilta. Esimerkiksi konttiasuminen on hyvä alku, jos sitä voi kehittää muun muassa turvallisuuden puolesta paremmaksi.

Pyyvaaran mukaan Vantaalla asunnottomien tilanne on mennyt parempaan suuntaan esimerkiksi pitkäaikaisasunnottomuusohjelman ansiosta. Hän puhuu painokkaasti ennaltaehkäisyn puolesta, jossa keinoja voisivat olla esimerkiksi päihteettömille oma kriisikeskus, jossa voi nukkua yön yli, tai asumisneuvojien lisääminen.

– Moni ei tiedä, mistä aloittaa etsiminen, jos jää ilman asuntoa. Enemmän tarvittaisiin vaikkapa Vantaalla toimivan Ohjaamon kaltaisia paikkoja, joissa ihmisestä otetaan koppi ja kuljetaan hänen kanssaan eteenpäin.

Tyypillinen asunnoton ei enää ole 40–60-vuotias alkoholisoitunut mies vaan 25–40-vuotias mies, jolla voi olla päihdeongelma tai hän voi olla täysin raitis.

– Vantaalla asunnottomina on usein opiskelijoita. On vähävaraisia ihmisiä, joilla ei ole juuri koulutusta. On myös heitä, jotka eivät käytä mitään päihteitä ja joilla voi olla paljonkin koulutusta, kuvailee Pyyvaara.

– Uutta voi löytyä yhdistelemällä palveluita mielekkäällä tavalla ja etsimällä innovatiivisia ratkaisuja. Ettei leimattaisi ihmisiä, jolloin helposti luovutetaan ja aletaan elää aivan toisessa todellisuudessa. Ihminen ei saa olla koko ajan hoidon tai toimenpiteen kohde, vaan hänen pitäisi olla enemmän asioidensa suunnittelussa mukana.

Myös Vantaan seurakuntien asuntotyön diakoni Jari Hirvonen puhuu usean eri toimijan yhteisen, matalan kynnyksen asuntoneuvonnan tarpeen puolesta.

– Asunnon hakeminen vaatii tietoja ja taitoja. Pitkäaikaisasunnottomuuteen voi liittyä hakuväsymystä ja toivottomuutta. Joskus sopeutuminen asunnon odottamiseen vaikuttaa sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen. Seurakuntien työntekijöillä on tukemiseen osaamista, mutta asunnon saamiseen vaaditaan pitkäjänteisyyttä ja tietoa yksilöllisesti sopivista asumisvaihtoehdoista, Hirvonen sanoo.

Vantaan seurakunnilla on vuokrattavana pieni määrä pienasuntoja vanhemmissa kerrostaloissa, joihin valitaan vantaalaisia pienituloisia asuntoa tarvitsevia määräaikaisilla vuokrasopimuksilla. Hakijamäärät ovat olleet moninkertaisia koko asuntokantaan suhteutettuna.

Vantaan Asunnottomien yön pääjärjestäjänä on Vantaan asunnottomien hyvinvoinnin tuki Vahti ry. Yhteistyössä ovat mukana: Vantaan kaupunki, Ohjaamo, Koisorannan palvelukeskus, Vantaan seurakunnat, Laurea-ammattikorkeakoulu, Sininauha Oy, Vantaan elävän musiikin yhdistys (Velmu ry), Korson työttömät ry, Medivida Oy sekä Yhteinen pöytä -verkosto.

Asunnottomien yön ohjelma Tikkurilassa 17.10.

Klo 10–14 Olotila (käynti Vehkapolun kävelykadulta)

•Täytekakkua tarjolla

Klo 16.15–19 Walkers-kahvila, Seurakuntien talo (Unikkotie 5 C)

•16.15–17 Kahvitarjoilu

•17 jälkeen musiikkia ja keskustelutilaisuus ”Kallistuva kaupunki”. Mukana mm. asunnottomuutta kokeneita, kaupungin asiantuntijoita ja kiinteistöalan edustajia.

Klo 16–22 Vernissa (Tikkurilantie 36)

•Hiustenleikkuu kuponkia vastaan, joita jaetaan Ohjaamossa ja Kafnetissa. Mahdollisuus käydä saunassa ja paljussa, vaikka ei kävisikään hiustenleikkuussa.

Klo 19–23 Lauri Lairalan aukio (Kielotie 13, Kielotien ja Asematien risteys)

•Klo 19.00 Tapahtuman avaus, tulen sytyttäminen

•Kahvi- ja ruokatarjoilua, jaossa myös ilmaisia vaatteita

•Lavalla ja aukiolla mm. musiikkia ja infoa

► Tapahtuman koko ohjelma http://asunnottomienyo.fi/tapahtumat/

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.