Hakkilan konttikylä palkittiin ITE-taiteen kehtona

Näkymä Hakkilan konttikylän värikkäistä konteista. Kuva: Raija Kallioinen

Maaseudun Sivistysliiton Itse Tehty Elämä 2024 -tunnustus on myönnetty Hakkilan konttikylän yhteisöille.

Vantaan Hakkilassa ison teollisuusalueen perältä löytyy merikonttien ja parakkien ihmeellinen maailma. Siellä vallitsee kyläyhteisön henki ja sensuroimaton vapauden ilmapiiri.

Fyysisenä ympäristönä Hakkilan konttikylä on sokkelomainen verkosto värikkäitä merikontteja ja niiden päälle kohoavia parakkeja.

Kokonaisuutta hallinnoi Suomen Kotteria Oy, joka vuokraa tiloja bändeille, taiteilijoille, käsityöläisille, harrastajille, pienyrittäjille ja varastokäyttöön.

Vuokralaisia alueella on noin 200. Hakkilan konttikylä elää aamukuudesta aamukahteen työnteon, luovuuden, harrastamisen ja hengailun paikkana.

Kylän ideologia perustuu kiertotalouteen. Sähkötarvikkeet hankitaan uutena, mutta miltei kaikilta muilta osin varustelu on kierrätettyä. Työskentelytiloina toimiviin kontteihin tulee sähkö ja vesi, ja alueelta löytyy yhteiset sosiaalitilat vessoineen.

Vuonna 2005 vuokraustoimintansa aloittaneen konttikylän ensimmäiset luovat toimijat olivat muusikoita, ja sittemmin mukaan on tullut muita kulttuurin ja taiteen muotoja.

Hakkilan konttikylän yhteisöt on nyt saanut valtakunnallista tunnustusta ITE-taiteen paikkana.

Maaseudun Sivistysliitto on vuodesta 2020 lähtien valinnut Vuoden ITE-taiteilijan tai -yhteisön tuomaan esiin itseoppineiden taiteilijoiden omaa ääntä ja näkökulmia.

Tittelin myötä ITE-taide saa liiton mukaan ansaitsemaansa huomiota ja mahdollisuuksia toiminnan esille tuomiseksi.

Samalla myös kannustetaan uusia toimijoita inspiroitumaan ITE-taiteen moninaisista muodoista.

– Vuonna 2024 valinta kohdistuu kokonaiseen yhteisöön, jonka toiminnassa näkyy Itse Tehdyn Elämän monivärinen kirjo ja voimallinen rehevyys. Hakkilan konttikylässä kukoistaa elävä urbaani kylätoiminta, joka kokoaa yhteen taiteilijoita, käsityöläisiä ja yrittäjiä, perustelee Maaseudun Sivistysliitto valintaansa tiedotteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.