Håkansbölen päärakennuksen peruskorjaus on alkamassa syksyllä

Håkansbölen kartanon päärakennus on poikkeuksellisen hyvin säilynyt jugend-ajan kartano, jossa on asemakaavalla suojeltu myös sisätilojen pintarakenteet ja tilajako. Kuva: Pekka J. Heiskanen / Vantaan kaupunginmuseo

Hakunilassa sijaitsevan Håkansbölen kartanon päärakennuksesta kunnostetaan kaikille avoin kartanomuseo.

Päärakennuksen peruskorjauksen hankintoja valmistellaan parhaillaan; tavoitteena on, että korjaustöihin päästään syksyllä 2024. Korjausten valmistuttua Vantaan kaupunginmuseo sisustaa tilat ja järjestää sinne näyttelyt. Suunnitelmien mukaan jugendkartano aukeaisi yleisölle uudestaan vuonna 2026.

Peruskorjaus on erittäin vaativa hanke. Päärakennus on poikkeuksellisen hyvin säilynyt jugend-ajan kartano, jossa on asemakaavalla suojeltu myös sisätilojen pintarakenteet ja tilajako.

Suunnittelu on ison asiantuntijajoukon yhteistyötä, jossa oikeaa vastausta ja ratkaisua joudutaan pohtimaan useaan kertaan.

Korjausurakoitsija kilpailutetaan kesän aikana.

– Kaikki suunnitteluun osallistuvat olivat yhtä mieltä hankkeen poikkeuksellisuudesta., Keskeistä suunnittelutyössä oli rakennussuojelun vaatimusten, sisäilmahaasteiden ja tulevan toiminnan yhteensovittaminen, kertoo rakennuttaja-arkkitehti Ann-Mari Ståhlberg tiedotteessa.

Rakennuksesta oli laadittu laaja rakennushistoriaselvitys sekä kattavat kuntotutkimukset, joita tarkennettiin suunnittelun aikana rakenteita avaamalla ja tutkimalla.

Suunnittelu voitiin tehdä tarkkojen mittatietojen perusteella, koska pääsuunnittelija ja arkkitehti laserkeilasivat rakennuksen. Laserkeilauksen pohjalta laadittiin ajantasaiset inventointipiirustukset ja lähtötietomalli.

– Suurimpina haasteina on ollut saada sijoitettua nykyaikainen tekniikka osaksi arvorakennusta. Vaativaa on ollut saada myös rakennuksen terveellisyys ja turvallisuus nostettua nykymääräysten tasolle ilman historiallisen kokonaistaideteoksen kärsimistä. Myös uusien museokäyttöä palvelevien kalusteiden suunnittelu osaksi autenttista historiallista ympäristöä on haastavaa, kertoo suunnittelusta vastannut arkkitehti Antti Nyman.

Hän esitteli peruskorjaussuunnitelmia kaupunkilaisille maaliskuussa.

Suunnittelussa keskeistä on ollut säilyttää sekä alkuperäinen arkkitehtuuri että asumisen mukana tullut tyylisuuntien kerroksellisuus.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.