Håkansbölen kartanosta kaikille avoin kartanomuseo

Håkansbölen kartanon päärakennus vuonna 2017. Kuva: Antti Yrjönen / Vantaan kaupunginmuseo

Hakunilassa sijaitseva kulttuurihistoriallisesti merkittävä jugendkartano aukeaa yleisölle keväällä 2026.

Vantaan kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 30. tammikuuta Håkansbölen kartanon kunnostamisesta kaikille avoimeksi kartanomuseoksi.

Hakunilassa sijaitsevan Håkansbölen kartanon päärakennuksesta kunnostetaan ainutlaatuinen kaikille avoin kartanomuseo. Asiasta päätti Vantaan kaupunginhallitus kokouksessaan 30. tammikuuta.

Håkansbölen kartanorakennusten ja puiston vuosien kehitystyön viimeinen vaihe alkaa, kun kartanon päärakennuksen sisätilat kunnostetaan vuosina 2024–2025.

Tavoitteena on, että kartanomuseon toiminta käynnistyy keväällä 2026.

– Håkansbölen päärakennuksen erityisyys on aito ja alkuperäinen jugend-arkkitehtuuri. Se muodostaa valtakunnallisestikin ainutlaatuisen kokonaisuuden, joka ulottuu kartanorakennuksen lisäksi esineisiin ja huonekaluihin, tiedotti Vantaan kaupunki.

Päärakennus itsessään on näyttely.

Kartanomuseossa esineet, kaakeliuunit ja tapetit tulevat kertomaan talon ja sen asukkaiden tarinaa.

Lisäksi vaihtuvissa näyttelyissä voidaan nostaa esiin laajempia pedagogisia sisältöjä. Näyttelyiden lisäksi kartanomuseossa toteutetaan monipuolista yleisötyötä ja -toimintaa, esimerkiksi opastuksia, työpajoja, esityksiä, museokauppapalveluita ja pieniä kaupungin vastaanottoja. Ruokasalista tulee päätapahtumatila, jossa voidaan järjestää pienimuotoisia kulttuuritapahtumia.

Kartanoalueella järjestettävien tapahtumien aikana päärakennus toimii info- ja palvelupisteenä.

Sekä kaupunginmuseo että useat muut toimijat järjestävät jatkossakin alueella ulkoilmatapahtumia, kuten puistokonsertteja, ulkoilmateatteria, myyjäisiä, lasten leirejä, lavatansseja, puistopiknikkejä ja -kirppiksiä sekä sesonkitapahtumia joulunalusaikaan ja keväällä.

Uusia tapahtumia voidaan kehittää yhteistyössä alueen yrittäjien, asukkaiden sekä muiden vantaalaisten kartanotoimijoiden ja Hakunilan urheilupuiston kanssa.

– Håkansbölen kartanoalue on kokonaisuudessaan erittäin merkittävä kulttuuriympäristö. Se on huomioitu muun muassa valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen listauksessa. Kartanoalueeseen kuuluvat päärakennuksen lisäksi pihapiirin ja lähiympäristön talousrakennukset sekä kartanopuiston alue. Alue on lisäksi muinaisjäännösaluetta, kerrottiin kaupungin tiedotteessa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.