Koivukylän avoimesta kohtaamispaikasta mallia muuallekin

Näkymä kohtaamispaikkaan. Arkistokuva. Kuva: Annika Sjöblom / Vantaan kaupunki.

Koivukylässä on toiminut kahden vuoden ajan lapsiperheiden avoin kohtaamispaikka, jossa kaupunki, järjestöt ja kuntalaiset tekevät yhteistyötä perheiden tukemiseksi.

Vastaavantyyppisiä avoimia kohtaamispaikkoja aiotaan perustaa lisää Vantaan ja Keravan yhteiselle hyvinvointialueelle, joka aloittaa toimintansa vuoden 2023 alussa.

– Hyvinvointialue ottaa vastuulleen nykyiset sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut, joihin myös Koivukylän avoin kohtaamispaikka kuuluu. Hyvinvointialueelle ollaankin nyt suunnittelemassa hankkeessa avointen kohtaamispaikkojen verkostoa, johon kuuluu sekä laajoja usean toimijan kohtaamispaikkoja että yksittäisten toimijoiden koordinoimia avoimia päiväkoteja tai yhdistysten perhekahviloita.

Avointen kohtaamispaikkojen kehittämistyötä tehdään yhdessä alueen eri toimijoiden kanssa hankkeessa nimeltään Asukkaan asialla.

Avoimen kohtaamispaikan kantava ajatus löytyy sen nimestä, ”kohtaaminen”. Avoimessa kohtaamispaikassa perheet kohtaavat ja saavat tarvittaessa apua ja tukea arjen haasteisiin, niin toisiltaan kuin kunnan eri toimijoilta ja järjestöiltäkin.

Vantaan kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että avoimen kohtaamispaikan mallissa kaupunki ja järjestöt toimivat tasavertaisina kumppaneina, kummatkin toistensa osaamista arvostaen.

– Yhteistoimijuus- ja johtajuus yhdessä asiakkaiden osallistumisen suunnitteluun kanssa takaavat sen, että avoin kohtaamispaikka tarjoaa asiakkailleen palveluita, jotka aidosti vastaavat näiden tarpeisiin. Avoimen kohtaamispaikan toiminnan sujuvuuden takaamiseksi koordinaatiovastuu kohtaamispaikasta on kuitenkin yhdellä taholla, Koivukylän avoimessa kohtaamispaikassa tämä on MLL Uudenmaan piiri.

Kaupungin mukaan Koivukylän avoimen kohtaamispaikan toiminnassa ovat mukana muun muassa Vantaan sosiaali- ja terveystoimi ja varhaiskasvatus sekä Mannerheimin lastensuojeluliitto, Vantaan Turvakoti ry, Moniperheet ja Loisto Setlementti ry. Lisäksi yhteistyössä on ollut mukana seurakunta ja lukuisia muita järjestöjä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.