ToPo:lle viime sekunnin voitto

Torpan Pojat ei olisi voinut tehdä komeampaa paluuta koripalloilun valtakunnan sarjoihin ja kotisaliinsa. HBA Märsky kaatui divarin (A) viimeisen sekunnin korilla 88-86 (41-44). Munkkiniemen Yhteiskoulun neljäsataapäinen yleisö repesi villeihin tuuletuksiin.
Erittäin hyvätasoinen ottelu sujui hienokseltaan HBA Märskyn nuorien lahjakkuuksien tahdissa. ToPo on ollut koossa vasta muutaman viikon ja se näkyi välillä kentällä. HBA puolestaan on treenannut koko kesän nuorisomaajoukkueissa ja syksyn kaksi kertaa päivässä Antti Koskelaisen ja Hanno Möttölän johdolla.
ToPo:n kokemus ja kovuus tulivat pelin loppua kohden paremmin esiin.

ToPo meni 86-84 –johtoon minuutti ennen ottelun loppua. ToPo pelasi seuraavat kymmenet sekunnit kokemuksella viisaasti. Seitsemän sekuntia ennen pelin loppua HBA sai pallon. Pitkä syöttö ToPo:n päätyyn, jolla tavoiteltiin Mikael Jantusta, joka hyppäsi ToPo:n Juho Hietasen syliin. Epävarmasti viheltänyt tuomarikolmikko näki tilanteessa hieman kyseenalaisesti virheen. Joukkuevirheet olivat täynnä. Alle 20 minuuttia ottelussa pelannut Jantunen viivalle. Kylmähermoisesti 16-vuotias (syntynyt 2000) pisti molemmat sisään.
Sekunti peliaikaa, tilanne 86-86 ja yleisö valmistautui jatkoerään. ToPo otti aikalisän. Valmentaja Pekka Konttinen piirteli vimmatusti kuvioita fläppitauluun.
Nigel Moore sivurajalle, heittäjät juoksivat vapaisiin paikkoihin, märskyläiset tiukasti heissä kiinni, mutta Emil Djeen irtoaa puolustajastaan, hyödyntää lähtönopeuttaan, kääntyy korille ja hyppää ilmaan. Nigel Moore syöttää kymmenen metrin päästä suoraan Emil käteen, joka pistää pallon koriin. Ja ToPo:n juhlat voivat alkaa.
Ottelun jälkeen Pekka Konttinen kiisti piirtäneensä kuvion. ”Pelaajat sen tekivät”, Pekka sanoi. Tosin tiedot pukuhuoneesta kertoivat, että kyllä Pekka kuvion piirsi, jonka pelaajat sitten toteuttivat.
HBA Märskyn valmentaja Antti Koskelainen otti tappion raskaasti. ”Kokeneempi voitti. Tällainen tappio menee aina valmentajan piikkiin”, Koskelainen murehti.
Ottelu oli hienoa taistelua ja Koskelainenkin löysi siitä paljon myönteistä. ”Menimme selvästi eteenpäin Porvoo-pelistä (tappio 76-80). Olimme paremmin pelissä sisällä ja pystyimme pelaamaan vahvuuksillamme.”
HBA:n takamies Edon Maxhuni oli pitelemätön. Varmasti jokainen topolainen tietää Edonin vaarallisuuden, mutta 18-vuotiaan työkalupakissa on niin paljon koripallotaitoa, että hänen pitelemisensä on todella vaikeaa. Edon kuittaa määrätietoisesti jokaisen virkamiespuolustuksen. Edon voisi pelata minkä tahansa SM-sarjajoukkueen takamiehenä.
Maxhunia eivät 29 pistettä lohduttaneet. ”Hyvä peli minulta, mutta sillä ei ole mitään merkitystä, kun joukkue hävisi.”
Pekka Konttinen näki ToPo:n pelissä paljon parannettavaa. ”Emme reagoi tarpeeksi hyvin pelin sisällä. Pärjäämme kovilla henkilökohtaisilla suorituksilla, mutta eiköhän pelaajat opi kokoa ajan tuntemaan toisensa paremmin.”
Samaa sanoi ToPo:n paras pistemies Juuso Kauppinen (20 pistettä). ”Nollapisteestä aloitettiin, sillä emme juuri tunne toisiamme. Liikaa pelaamme vastustajan mukaan. Varmasti joukkuepelaaminen tästä paranee.”
Antti Koskelainen oli erittäin tyytyväinen ToPo:n paluuseen pääsarjoihin. ”Mahtava tunnelma, pelaajat syttyivät. Tosi hieno juttu, että ToPo on taas mukana.”
Ottelun herra ja hidalgo oli HBA:n Edon Maxhuni. Häntä tuki ottelun puoleen väliin saakka Lassi Nikkarinen erinomaisesti (17 pistettä). Lassin jalat kuitenkin kramppasivat ja hän oli pois kentältä viimeiset 15 minuuttia.
HBA on hyvä nippu taitavia takamiehiä ja isoja pelaajia. Yliopistopaikan jenkeistä jo saanut Hannes Pöllä (209 senttiä) väläytteli lahjakkuuttaan (14 pistettä, 4 levypalloa).
ToPo:n peli ailahtelee vielä liikaa, mutta suoritus verrattuna viime sunnuntaina Espoo-peliin oli selvästi parempi. Juuso Kauppinen otti paljon vastuuta (20/4). Ilpo Pehkonen taisteli hyvin (10/5). Nigel Moore (11/11) ei ehkä vielä ole huippukunnossa, mutta erittäin hyvin hän ToPo:n peliä rauhoittaa ja on pelin tukipilari. Emil Djeenillä (12/5) oli välillä hankalaa, mutta voittokori vaihtoi vaikeudet sankarin ansaittuun viittaan.
Pelin tilastot olivat erittäin tasaiset. Ainoastaan levypallot ToPo voitti selvästi 48-35.
ToPo:n pisteet ja levypallot: Juuso Kauppinen 20/4, Emil Djeen 12/5, Nigel Moore 11/11, Ilpo Pehkonen 10/5, Miki Kuusisto 10/3, Rasmus Marttinen 9/2, Juho Hietanen 7/8, Cedric Latimer 5/2, Orlando Taylor 4/3, Joel Jokinen -/-, Jonis Heikkinen -/-, Tuomas Laine -/-.
Kuva: ToPo:n ensimmäisessä kotiottelussa oli komeasti 400 katsojaa. (Kuva: Tytti Nuoramo).