Pallopojan painajainen Bolt-Areenalla

Antti Ulmanen HIFK. Kuvaaja Niko Nakari

Miesten Ykkösen kesä on ollut kiehtovan yllätyksellinen alusta saakka. Kärkipään joukkueilla Gnistanilla, Mikkelin Palloilijoilla ja EIF Tammisaarella on ollut pitkiä vahvoja kausia, mutta notkahduksiltakaan ei ole vältytty. HIFK:n kausi on ollut tasaisen vaihteleva ja Käpylän Pallon parhaat hetket osuivat kauden alkuun.

Perjantaina 4.8 HIFK ja KäPa kohtasivat kauden toisessa keskinäisessä paikallisottelussa Bolt Areenalla 1700 katsojan edessä. Sarjataulukossa alempana oleva KäPa tuli otteluun pirteänä ja loikin tukun potentiaalisia maalipaikkoja ensimmäisellä puoliajalla. Tauolle mentiin niistä huolimatta maalittoman tasapelin siivittämänä. Toisella puoliajalla HIFK otti pelin haltuun ja ottelun ainoa voittomaaliksi jäänyt 1-0 kotijoukkueelle oli brasilialaisen tuulennopean Erikson Carlosin, ”Tiquinhon” taidonnäyte. Käpylän puolustus näytti jähmettyvän paikoilleen maalivahtia myöten ja brassihyökkääjä sai ansaitut halaukset tuoreeltaan HIFK:n kannattajilta tuoreeltaan pohjoispäädyssä.

Ottelun lopussa nähtiin harvinainen tilanne kun ylimääräinen pelipallo jäi nököttämääni Käpan maalin lähellä pelialueella useammaksi minuutiksi. Huolimatta samaisessa päädyssä HIFK:n kannattajajoukon äänekkäistä mielenilmaisuista pallopoika ei mennyt palloa ottamaan koska se oli jäänyt pelikentälle, jonne pallopojilla ei ole asiaa. Käpa taas yritti viime hetkillä vimmatusti tasoitusta, jolloin maalivahtikin oli lähempänä puolta kenttää kuin omaa maalia, hyökkäystä parhaansa mukaan tukemassa. Eikä täten huomannut tai välittänyt ylimääräisestä pallosta oman maalinsa läheisyydessä. Tilanne jätti kysymyksen ilmaan. Jos HIFK olisi päässyt lopussa hyökkäämään, olisiko ollut mahdollista, että HIFK:lle syntynyt maali olisi hylätty kun kentällä oli samanaikaisesti kaksi palloa. HIFK vei paikallispelistä täydet pisteet ja rituaali joukkueen ja kannattajien välillä pelin jälkeen oli jälleen hienoa katsottavaa. Katsomo lauloi ja joukkue istui pitkän tovin kentällä katsoen pohjoispäätyyn ja laulua kuunnellen.

HIFK:n Antti Ulmanen kuukauden pelaaja

HIFK:n Antti Ulmanen valittiin Miesten Ykkösessä muiden pelaajien toimesta heinäkuun kuukauden pelaajaksi. Kuusi maalia kuukaudessa on kova saavutus sarjassa. Kokkolassa syntyi hattutemppu eli kolme maalia ja entistä seuraansa Järvenpään Palloseuraa vastaankin Ulmanen osui kahdesti. Syitä hyvään heinäkuun vireeseen päässeeltä 24-vuotiaalta hyökkääjältä kysyttäessä hän mainitsi kaksi. J. Karjalaisen keikka kuun alussa loi niin hyvän fiiliksen, että se kantoi otteluihin saakka. Lisäksi Ulmasen Robert Taylorilta saadut nappikset ovat olleet jaloissa kun maaleja on syntynyt. Jalkapalloa seuraava yleisö taas on saanut viime viikkoina lukea suomalaisen jalkapallosagan uusinta lukua. Samainen Taylor on päässyt huimaan vireeseen ja suosioon Miamin joukkueessa USA:ssa, jossa kuopiolaissyntyinen toisen polven jalkapalloilija on päässyt niittämään mainetta ja maaleja itsensä Lionel Messin rinnalla.

Runkosarjan pisteet mukana loppusarjoihin

Kierroksia on nyt takana 18. Kaudella 2023 Ykkösessä pelataan 22 kierroksen runkosarja, jossa jokainen joukkue kohtaa toisensa kaksi kertaa, kotona ja vieraissa. Sen jälkeen sarja jakautuu kuuden joukkueen ylempään loppusarjaan sekä kuuden joukkueen alempaan loppusarjaan. Loppusarjoissa pelataan yksinkertainen sarja. Runkosarjan pisteet tulevat mukaan loppusarjoihin. Ykkösen voittaja, eli ylemmän loppusarjan ykkönen, nousee suoraan Veikkausliigaan.

Sijoille 3 ja 4 sijoittuneet joukkueet pelaavat ensin yksiosaisen karsintaottelun kolmanneksi sijoittuneen kotikentällä. Voittaja etenee karsinnan toiseen vaiheeseen. Mikäli ottelu on varsinaisen otteluajan jälkeen tasan, pelataan jatko-ottelu. Voittaja on jatko-ottelussa enemmän maaleja tehnyt joukkue. Jos kumpikaan joukkue ei tee maaleja jatko-ottelussa, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Karsinnan toisessa vaiheessa ylemmän jatkosarjan toiseksi sijoittunut pelaa yksiosaisen karsintaottelun ensimmäisen karsintaottelun (3:s vs 4:s) voittajaa vastaan, toiseksi sijoittuneen kotikentällä. Voittaja etenee Veikkausliigan kaksiosaiseen nousukarsintaan. Mikäli ottelu on varsinaisen peliajan jälkeen tasan, pelataan jatko-ottelu. Voittaja on jatko-ottelussa enemmän maaleja tehnyt joukkue. Jos kumpikaan joukkue ei tee maaleja jatko-ottelussa, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

Ykkösen kolme viimeistä, eli alaloppusarjan kolme viimeistä, putoavat suoraan alemmalle sarjatasolle, eli kauden 2024 uutena lanseerattavaan Ykköseen. Veikkausliigan ja Ykkösen väliin muodostetaan uusi Ykkösliiga.

T-J Kyyrö

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.