Kuinka välttää ylivelkaantuminen?

Helsingin Sanomien tilausmaksu on 618 euroa vuodessa. Useampia satasia kuluu helposti myös aurinkoisena päivänä mukavalle feissarille ohimennen luvatuksi tulleiden erilaisten järjestöjen tukimaksuihin.

Suomen valtio on 2000-luvulla ottanut velkaa niin paljon, ettei monikaan meistä voi määrää edes käsittää. Samaan aikaan valitettavan moni kotitalous tuntuu ottaneen valtion ja julkisyhteisöjen kyseenalaisesta varainhoidosta mallia ja ryhtyneen hoitamaan omaa talouttaan ns. velan kautta.

Pankkilainojen lisäksi erilaiset kulutusluotot ja pikavipit voivat tuntua kätevältä ratkaisulta tilapäiseen rahoitustarpeeseen, mutta liika lainaaminen voi johtaa myös ylivelkaantumiseen. Suomi joutuu tulevina vuosina ottamaan uutta lainaa pelkästään vanhojen lainojen korkojen maksamiseen. Pidä huolta, ettet itse joudu samaan kurimukseen.

Samanlailla kuin valtion koronmaksuihin käyttämät miljardit ovat poissa jostain muusta, ovat itse maksamamme korkoeurot poissa omasta kulutuksestamme. Vaikea tilanne kohoavien korkojen maksun kanssa kohtaa siis helposti myös liikaa velkaantunutta kotitaloutta. Liikavelkaantuminen kannattaakin pyrkiä välttämään, niin kauan kuin ratkaisumahdollisuus on vielä omissa käsissä.

Tässä on joitakin tapoja, joilla voit omassa taloudessasi välttää velkaongelmat ja elää stressittömämmin:

Aivan ensimmäiseksi ota omat talouslukusi haltuun, vaikka ruutupaperivihkon sivulle

Tee laskelma kuukausituloistasi ja -menoistasi tietokoneen laskentataulukkoon tai paperille. On tärkeää, että teet laskelman niin, että se jää sinulle talteen. Voit myöhemmin seurata kuinka hyvin luvut ovat toteutuneet ja tarvittaessa reagoida muutoksiin. Jos laskelmassasi on menoja enemmän kuin tuloja, niin joidenkin muutoksien tekeminen on välttämätöntä.

Tee myös varasuunnitelma

Tee suunnitelma siltä varalta, että taloudellinen tilanteesi muuttuu. Mihin toimiin ryhdyt ensimmäisenä, jos esim. keikkatyöt vähenevät tai sinulle syntyy odottamattomia lisäkuluja? Lopetatko Hesarin tilauksen tai vaihdat suunnitellun Tukholman viikonlopun päiväristeilyyn Tallinnassa? Vai otatko vastaan muutaman lisäkeikan tuloja kasvattaaksesi? Vain tulojen lisääminen tai menojen pienentäminen toimivat todellisina ratkaisuina. Lainaaminen tarkoittaa aina vain maksun siirtämistä tulevaisuuteen ja sillä on hintansa, joka ilmenee koron muodossa.

Osta vain harkiten

Kulutustottumuksemme ovat varsin erilaisia. Joku saattaakin ajatella, ettei nytkään osta juurikaan mitään, mutta johonkin ne rahat aina katoavat. Tärkeintä on tehdä omassa taloudessaan harkittuja ostoksia. Siis sellaisia, joiden avulla pysyy budjetissaan. Ravintolassa vietetyn illan voi vaihtaa kotona tehdystä pizzasta nauttimiseen. Uuden syystakin voi bongata paikallisesta Facebook-ryhmästä tai kirpputorilta. Mainion fillarin voi löytää laittamalla ostoilmoituksen oman rappukäytävän ilmoitustaululle. Ostamalla fiksusti voi myös samalla vaikuttaa kiertotalouden parempaan toteutumiseen.

Keskustele asiantuntijan kanssa

Jos et ole varma laskelmastasi tai et saa itse talouslukujasi tasapainoon, niin keskustele esimerkiksi kaupungin talousneuvojan tai Takuusäätiön asiantuntijan kanssa. He auttavat sinua arvioimaan tilannettasi ja löytämään tilanteeseesi sopivan ratkaisun.

On aivan yhtä ihana tunne huomata ylimääräinen satanen tai kaksi tilillään, kuin on huomata kilon tai kaksi kadonneen vaa’alle astuessaan. Jos et usko, niin kokeile itse.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.