Paljastuskirja Venäjän valtiojohtoisesta dopingohjelmasta on hyytävää luettavaa

Moskovan antidoping-laboratorion entinen johtaja, nyt Yhdysvalloissa maanpaossa elävä Grigori Rodtšenkov paljastaa uutuuskirjassaan Voitto tai kuolema kaikki tietonsa Neuvostoliiton ja Venäjän vuosia jatkuneesta dopingohjelmasta. Kirja ilmestyi suomeksi 30.7., samana päivänä kuin alkuperäisteos, The Rodchenkov Affair.

Marraskuussa 2015 kansainvälinen antidoping-toimikunta Wada paljasti laajassa raportissaan, että venäläiset urheilijat olivat syyllistyneet systemaattiseen valtion tukemaan dopingiin. Erityisesti yksi nimi toistui raportissa usein: Grigori Rodtšenkov, Moskovan antidopinglaboratorion johtaja.

Voitto tai kuolema kertoo Rodtšenkovin tarinan menestyvästä juoksijasta huippukemistiksi ja laboratorionjohtajaksi. Rodtšenkov tutustui dopingaineisiin jo nuorena ja sai ensimmäiset steroidipistoksensa lääkäriäidiltään. Myöhemmin hän erikoistui dopingtestaukseen – ei käräyttääkseen laittomia aineita käyttäviä urheilijoita, vaan suojellakseen heidän dopingin käyttöään kansainvälisiltä testausryhmiltä.

Kun venäläisten petos tuli ilmi, tarvittiin syntipukki, ja se oli Grigori Rodtšenkov. Hänen henkensä oli uhattuna, ja hän pakeni Yhdysvaltoihin. Tässä kirjassa Rodtšenkov paljastaa kaiken, minkä hän aitiopaikallaan tiesi Neuvostoliiton ja Venäjän dopingohjelmasta.

Voitto tai kuolema on kuin kylmän sodan aikaan sijoittuva hyytävä trilleri – paitsi että tämä tarina on tosi.

Grigori Rodtšenkov (s. 1958) oli nuorena lupaava pitkänmatkan juoksija ja vankkumaton patriootti. Kemiaa opiskelleesta Rodtšenkovista tuli myöhemmin dopingasiantuntija sekä Venäjän etsityin ja vihatuin mies. Hän on tällä hetkellä yhdysvaltalaisten viranomaisten suojeluksessa salaisessa paikassa. Rodtšenkovista on myös annettu kansainvälinen pidätysmääräys.

Grigori Rodtšenkov: Voitto tai kuolema – Venäjän salainen dopingohjelma
Alkuteos The Rodchenkov Affair | Suomentanut Timo Korppi
320 sivua | Saatavana painettuna kirjana, sähkökirjana ja äänikirjana

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.