Kennelliitto palkitsee 13 sankarikoiraa ihmishenkien pelastamisesta

0
52

Kennelliitto myöntää vuonna 2019 Sankarikoiran arvon 13 koiralle. Lisäksi 23 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

– Koiran ja ihmisen välinen suhde on ainutlaatuinen. Sankarikoiria palkitsemalla haluamme muistuttaa, että kaikki koirat voivat olla sankareita, vaikkeivat ne olisikaan koulutettuja hyötykoiria, painottaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Tulevana vuonna 2020 Kennelliiton toiminnassa painotetaan koiran hyvän luonteen ja käyttäytymisen edistämistä. Sankarikoirat sopivat hyvin tähän teemaan. Hyväluonteinen, hyvin sosiaalistettu koira on ihmisen paras ystävä rodusta riippumatta.

Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997. Sankarikoira® on Kennelliiton rekisteröimä tavaramerkki. Kennelliitto myöntää Sankarikoira-arvoja koirille, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut. Koira voi saada Kennelliiton kunniamaininnan myös muista sankariteoista.

Eniten Sankarikoiran arvoja on tänä vuonna myönnetty koirille, jotka hälyttivät alkavasta tai jo syttyneestä tulipalosta. Koirat myös löysivät eksyneitä tai apua tarvitsevia sekä reagoivat sairaskohtauksiin.

Koirat pelastivat tulipaloilta ja kertoivat apua tarvitsevista

Irlanninsusikoira Frank hälytti tulipalosta. Helmikuisena yönä 2019 kerrostalon ylimmässä 7. kerroksen kodissa olivat Frank-koiran omistajan lisäksi 15-vuotiaat kaksoset sekä irlanninsusikoira Frank. Koiran omistajan mies oli työmatkoilla. Tytär tuli äitinsä viereensä nukkumaan. Omistaja heräsi yöllä Frankin ääntelyyn. Hän luuli koiran näkevän unta, ja rauhoitteli tätä jatkamaan unia. Koiran matala, voimakas murina ja ääntely kuitenkin jatkui. Omistaja säntäsi jalkeille ja tajusi koiran määrätietoisesta ääntelystä, että jokin on pielessä. Hän tarkisti tyttärensä nukkuvan edelleen vieressään ja mietti poikansa sijaintia asunnossa. Hän oli varma, että kotiin oli tullut murtovaras. Hän näki koiran sohvalla pää pystyssä, katse keittiöön päin. Koira äänteli edelleen voimakkaasti. Ketään ei näkynyt. Kun hän lähestyi koiraa, alkoivat keittiön palohälyttimet soida. Laturista oli lähtenyt sähköpalo, jonka haju ei yltänyt vielä makuuhuoneeseen, mutta keittiö oli savuinen. Nainen sammutti hälyttimen, juoksi kodinhoitohuoneeseen ja näki tyttärensä huoneen oven olevan kiinni. Musta savu tuli oven raoista, ja ovi oli tulikuuma. Nainen ei avannut sitä, ja hän huusi lapset hereille. Hän laittoi kaikki väliovet kiinni, juoksi puhelimelle ja soitti hätänumeroon. Lapset pukivat ja ottivat koiran hihnaan ja, he lähtivät pakoon. Palokunta tuli nopeasti. Tuli ei levinnyt muualle asuntoon tai muiden asuntoihin. Tyttären huone paloi. Jos hän olisi nukkunut omassa huoneessaan, hän ei olisi selvinnyt hengissä. Frankin herätyksen ansiosta perhe pelastui.

Länsigöötanmaanpystykorva Toivo hälytti apua asunnossaan kaatuneelle naapurille. Elokuussa 2018 Toivo alkoi haukkua aamulla makuuhuoneessa, eikä se totellut useita komentoja olla hiljaa. Se myös kallisteli päätään kuin kuunnellakseen jotain. Kun omistaja alkoi Toivon tavoin kuulostella tarkemmin, hän havaitsi naapurista kuuluvan huutoa. Tarkemmin kuunnellessa ääni alkoi kuulostaa vahvemmin avunhuudolta. Toivon omistaja lähti ulos tarkistamaan tilannetta, ja ulkona naapurin avunhuuto kuului entistä selvempänä. Hän soitti talonmiehelle, joka tuli avaamaan naapurin oven. Naapuri oli kaatunut asunnossaan neljä tuntia aiemmin, eikä päässyt enää omin avuin ylös. Ambulanssi kävi tarkistamassa naapurin voinnin. Ilman Toivon haukkumista naapurin avuntarve olisi jäänyt huomaamatta.

Sankarikoira Toivo.

Sankarikoira Frank.

Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa sunnuntaina 8. joulukuuta Messukeskuksessa Helsingissä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.