Helsinki Graffiti sai juhlapainoksen – mukana Paavo Arhinmäki

Helsinki graffiti, Parvs 2023

Helsingin apulaispormestari Paavo Arhinmäki on yksi juhlapainoksen kirjoittajista.

Vuonna 1998 julkaistusta Helsinki graffiti -kirjasta on julkaistu 25-vuotisjuhlapainos.

Anne Isomursun ja Tuomas Jääskeläisen toimittaman Helsinki graffiti -kirjan alkuperäiset kaksi painosta myytiin nopeasti loppuun, ja kirjasta tuli harrastajien parissa niin haluttu keräilyharvinaisuus, että se levisi myös bootleg-kopioina.

Kirja kertoo graffitin maailmasta graffitintekijöiden näkökulmasta. Kirja kattaa suomalaisen graffitin historian 1980-luvun alusta vuoteen 1998, jolloin Helsingin kaupunki käynnisti graffitien vastaisen ”Stop töhryille” -kampanjan.

Nyt ilmestynyt kovakantinen 25-vuotisjuhlapainos sisältää alkuperäisen sisällön lisäksi yli 60 ennen julkaisematonta kuvaa.

– Apulaispormestari Paavo Arhinmäki kirjoittaa omakohtaisessa jälkikirjoituksessa siitä, mitä graffitille tapahtui Helsingin seudulla vuoden 1998 jälkeen: dramaattisista nollatoleranssin vuosista laillisiin graffitiseiniin ja museonäyttelyihin, tiedottaa Kustannusosakeyhtiö Parvs.

Arhinmäen lisäksi kirjan kirjoittajiksi on merkitty EGS, Anne Isomursu ja Tuomas Jääskeläinen. Valokuvaajiksi ilmoitetaan Tuomas Jääskeläinen, Juhana Laurila ja Matti Pyykkö.

Uuden esipuheen ja jälkikirjoituksen lisäksi kirjassa on yli 60 uutta kuvaa vuosilta 1984–1998. Mukaan on valittu erityisesti sellaisia kuvia, joiden rajaus avaa näkymän myös graffitia ympäröivään kaupunkimaisemaan. Ohikulkevien ihmisten vaatetus, automallit ja mainokset rakennusten seinissä kertovat alati muuttuvasta Helsingistä.

– Graffiti on ilmiö, josta ei tulla pääsemään eroon. Tämä kirja auttaa ymmärtämään mistä siinä on kyse. Helsinki graffiti -kirjan ansiosta kotimaisella graffitikulttuurilla on dokumentoitua historiaa ja juuret, joihin uudet sukupolvet voivat samastua ja joista ponnistaa, kerrotaan kustantajan tiedotteessa.

Matti Pyykkö: Rautatieasema, 1990-luku. Helsinki Graffiti – 25-vuotisjuhlapainos

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.