Lihapullat ovat yksi perinteisimmistä kotiruoista. Niitä onkin syöty monenlaisia, parhaat muistoni liittyvät ehkä mummolaan, jossa lihapullat olivat aina herkullisia. Muistan vielä kuinka paljon mummo kehui palvelutiskiltä ostettua naudanjauhelihaa sen laadun tähden. Sitten kokeilujen ja ammatillisen työn ohessa opin, että lihapulliakin on aikamonenlaisia, riippuen maasta ja kokista.
Korppujauhoilla vai ilman? Ei ne ryynit pahasta ole, mutta näen niiden tarpeellisuuden kun tehdään pienemmällä budjetilla isommalle porukalle ruokaa. Sen sijaan kananmuna tuo lihapullamassaan eräänlaista pehmeyttä, kanamunia tulee myös tähän reseptiin.
Mausteet? Ihan perinteiseen henkeen suola ja pippuri sopii loistavasti, mutta kaipaan usein vaihtelua. Kuivatut yrtit, korianterijauhe, valkosipulijauhe, suola, pippuri ja ripaus jauhettua neilikkaa tuottaa melkoisen nosteen makuun. Kuivattujen yrttien kohdalla timjami, tilli ja rosmariini sopivat lihapulliin todella hyvin. Niinkuin saatoit jo ymmärtää, mausteinen ei tarkoita aina tulista tai väkevää.
Lisäkkeinä tässä oli perinteisestä puolukasta poiketen karviaismarjoja. Mielestäni karviaisissa on juuri sen verran hapokkuutta ja makua, että ne sopivat yhteen niin lihan kanssa kuin pikkelsien ainesosaksikin. Perunamuussikin on ehkä hiukan arjen yläpuolella. Nimittäin siitä löytyy Lapin puikulaperunaa, voita, täysmaitoa sekä muskottipähkinää. Kyllä tästä kombosta tuli lievästi mummolan tuulahdus, jos niin voi sanoa.
MAUSTEISET LIHAPULLAT
Tarvitset:
400 g naudan jauhelihaa
3 sipulia
3 rkl mausteita
1 kananmuna
2 rkl laadukasta oliiviöljyä
koristeluun persiljaa tai muita yrttejä
Valmista näin:
Kuori ja kuutioi sipulit. Kuumenna oliiviöljyä pannussa ja kuullota sipuli, lisää mausteet ja anna makujen kehittyä hetken aikaa. Sammuta levy ja anna sipuli-mausteseoksen jäähtyä. Lisää jauhelihalle sipuli-mausteseos, kananmuna ja sekoita. Pyöritä massasta palloja ja laita ne uunivuokaan. Suosittelen tässä öljyämään vuoan lisäksi myös kädet, jotta kaikki lihapullien pyörittely sujuu helposti. Paista lihapullia uunissa 2oo asteessa noin 15 minuuttia. Nosta valmiit pullat uunista ja ripottele päälle pieneksi leikattua yrttejä.
KUNNON MUUSI
Tarvitset:
800 g Lapin puikula perunaa
2 dl maitoa
1 dl voita
suolaa
ripaus muskottipähkinää
Valmista näin:
Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolatussa vedessä. Kaada vesi pois ja riko perunoiden rakenne, lisää sitten voi, suolaa ja muskottipähkinää. Sekoita tasaiseksi ja lisää sitten sekoittaen maito. Maista ja peitä muusi, ettei se jäähdy.
Alexander Trivedi
www.aitoaarkiruokaa.fi
https://www.linkedin.com/in/alexander-trivedi-3ba07a91/
https://www.instagram.com/alexandertrivedi/?hl=fi