Järvenpään Kirkonmäellä toimii aktiivinen puutyökerho

Kesällä 1987 Järvenpään seurakunnan silloisen aikuistyön papin, Jaakko Harjuvaaran, luona oli pieni seurakuntalaisten delegaatio. He ottivat puheeksi seurakunnan puutyökerhotoiminnan aloittamisen. Harjuvaara innostui asiasta ja vei sen kirkkoneuvostoon päätettävästi. Viralliset päätökset saatiin aikaan ja tarjouksien pyytäminen puutyökoneista tuli mahdolliseksi.

Puutyökerhon ensimmäinen kokoontuminen oli 30.9.1987, jolloin mukaan ilmoittautui kuusi henkilöä. Kerhotila oli tuolloin seurakuntatalon kellarissa. Koneiden asennukset olivat silloin vielä kesken. Ensimmäistä kunnon puutyöilta toteutui 21.10.1987. Heti toiminnan alussa tehtiin päätös, että osallistujilta ei peritä maksua.

-On ollut mielenkiintoista huomata, miten kerhon aloittaneet ovat kehittyneet taidoissaan ja koneista on ollut apua heidän töissään, kertoo puutyökerhon ohjaaja Pertti Lehtinen.

Joka ilta kerhon puolivälissä pysäytetään koneet ja juodaan iltakahvit sekä jutellaan kuulumiset.

-Tämä kerho on kuin iso perhe, jossa kaikki auttavat toisiaan ja näin vaikeimmatkin työt onnistuvat yhdessä.

Kerholaiset ovat työstäneet puusta muun muassa lautasia, kulhoja ja kynttilänjalkoja, hyllyjä, kaappeja, jakkaroita, tuoleja, leipälautasia, voiveitsiä, kauhoja, shakkilautoja, leikkuulautoja, tuhkauurnia, tuulimyllyjä – lähes kaikkea mitä ikinä puusta voi nikkaroida.

Puutyökerhon töitä voi nähdä muun muassa Järvenpään kirkossa: messuissa kannettava risti, ehtoollismaljojen keräilylaatikot, puiset kynttilänjalat ja esirukouslaatikot. Myös vuosittaisiin lähetysmyyjäisiin on tehty myytäväksi erilaisia puutuotteita.

Puutyökerholaiset ovat vuosittain olleet rakentamassa esim. pääsiäis- ja joulutapahtuman kulisseja. Keväisin on järjestetty linnunpönttötalkoot yhdessä Järvenpään Ympäristöyhdistyksen kanssa.

Puutyökerho on aikuisille suunnattu perinteinen puutyökerho. Kerholaiset tuovat puutavaransa itse ja tekevät oman suunnitelmansa mukaan puutöitä. He voivat käyttää puuntyöstökoneita, kun heille on ensin opastettu niiden käyttöä. Suuria töitä ei puutyökerhon tiloissa voi varastoida, koska tilaa pitää riittää turvalliseen työskentelyyn.

Kerhossa on tällä hetkellä yhteensä 44 kerholaista kolmessa eri ryhmässä. Aloitusvuosien jäsenistä mukana on vielä kuusi kerholaista: Pauli Koskinen, Pertti Ottman, Hannu Hartonen, Pertti Toikkanen, Arvi Rahkonen ja Pertti Lehtinen.

Järvenpään seurakunnan puutyökerho täytti 30 vuotta vuonna 2017, mutta vasta nyt 12. joulukuuta 2018 niitä kokoonnuttiin juhlimaan Kirkonkulman puutyökerhon moderneihin tiloihin juhlapuheiden ja kakkukahvien merkeissä.

Järvenpään seurakunnan puutyökerhot kokoontuvat: tiistaisin klo 8 – 12 ja 15 – 19 sekä keskiviikkoisin klo 16 – 20 Kirkonkulman puutyötilassa, Kansakoulunkatu 13. Kerhoon voi ilmoittautua mukaan Pauliina Nurmiselle, p. 050 577 4450 kirkkoherranviraston aukioloaikoina.

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.